Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


22 March
2007

Med Leena i Halle

[bloggar] 

Brevskrivaren i Leena Krohns brevroman Tainaron betraktar från sitt fönster den som vet att allting har ett mått och vem och vad han själv är.

Han mäter staden med sin kropp.

Men staden är gammal. Den har blivit mätt så många gånger tidigare, mumlar brevskrivaren.

Hon vänder sig och fortsätter att sova. Jag går tidigt upp.

Idag refererar Mitteldeutsche Zeitung två doktorsavhandlingar om den tilltagande torkan under somrarna.

I framtiden hotar torrperioderna att uppta en allt större del av sommarmånaderna. Området kring städerna Halle och Weissenfels ävensom landsträckan mellan Eisleben och Sangerhausen torde komma att drabbas i speciellt hög grad. "Das hätte für das mitteldeutsche Trockengebiet weit reichende Folgen", säger die promovierte Geographin Ilka Fabig. Hennes forskning bekräftar de mätningar som så många andra forskare redan gjort.

Det blir varmare.

Vattnet avdunstar fortare. Den 22 mars år 1992 utsåg Förenta Nationerna denna dag till Vattnets Dag.

I Halles stadsbibliotek fotograferade jag publiken och Frau Krohn samt Frau Kritzokat som läste avsnitt på finska och tyska ur den filosofiska romanen Stechapfel (Datura), i den senares översättning. Filosofisk därför, att den ifrågasätter verkligheten. (Men jag har glömt kamerans kabel så fotografierna får vänta tills vi kommer hem.)

Är det inte besynnerligt att vi ständigt ifrågasätter men ändå håller fast vid verkligheten? Ja, man måste obetingat hålla sig till verkligheten, säger Leena, annars kan det mycket fort gå en mycket illa!

Illa kan det som synes gå ändå, men det är en annan femma.

Halle är vacker stad med spännande nybyggen som det med sned fasad invid gamla Ankerhof Hotel. Efter die Wiedervereinigung lär en tredjedel av invånarna ha flyttat bort.

Händel, som föddes och fick sin utbildning i Halle, hölls inte heller kvar. På Mitteldeutsche Zeitungs kultursida står idag ett reportage från musikskolan "Carl Loewe", som firar 25 årsjubiluem sommaren 2007. Eleverna övar redan för fullt på "Wassermusik" av Georg Friedrich Händel.


How we vote| Paradsidan | Two Open Spaces
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23