Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


24 May
2007

Euroopan Unionin postidirektiivi

Lisäys Mikä hiton Itella?-artikkeliin
[Attac] 

  Meidän postilaitoksemme, tämä "ihmiskunnan hyväntekijä" Voltairen sanojen mukaan, ei ole syntynyt noin vain. Minusta vaikuttaa siltä kuin se pitkällinen kamppailu, joka on edeltänyt tätä suurenmoista instituutiota, ilmentäisi sosiaalista edistystä ylimalkaan; ja se tie, jota postilaitos on vaeltanut, voi vielä osoitautua tieksi kohti yhdistynyttä rauhan maailmaa.
                                            –
Laurin Zilliacus


Tammikuun 1 pnä v. 1840  astui voimaan laki, jonka mukaan The Post Office alkaisi velottaa pennin per kirje koko Yhdistyneen Kuningaskunnan alueella. Kansa oli riemuissaan  julkisen yleispalvelun syntymisestä.  Maailman ensimmäinen postimerkki, ns. musta penny, oli merkki koko maailmalle.   - Hänen suuri suunnitelmansa levisi kuin kulovalkea koko sivistyneeseen maailmaan, totesi Englannin pääministeri Gladstone myöhemmin Rowland Hillistä, Englannin postiuudistuksen uranuurtajasta.

Tammikuun 1 pnä v. 2009 astuu voimaan EUn postidirektiivi. Julkinen palvelu ja omaisuus otetaan jälleen kansalta pois ja  luovutetaan  vero- ja pankkiparatiiseihin kapitaalejaan  rekisteröiville pääomasijoittajille.  - EU-komissaari Charley Greevyn tulee erota, koska hän ei ole onnistunut takaamaan rahoitusta kansalaisten yleiselle postipalvelulle,  vaativat  postityöntekijöiden liitot julkilausumassaan toukokuussa 2007.

Suomi on yksi niistä harvoista maista, jotka ovat lainsäädännössä jo nyt  yksityistäneet postin. Suomen Posti on saamassa käsittämättömän peitenimen Itella. Vastaavasti Tony Blairin Englannissa Post Officea aiottiin muuttaa Consigniaksi, mutta postin työntekijät ja yleisö onnistuivat estämään  tekaistun nimen käyttöönoton. Nykyään Englannin postiyhtiön nimi on Royal Mail Group Ltd.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja  Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY kampanjoivat  jonkun verran julkisten palvelujen puolesta. Muut vaikenevat.  EUn komissio jatkaa kaikessa rauhassa kaikkien palveluiden "asteittaista ja säädeltyä vapauttamista" Maailman kauppajärjestön GATS-sopimuksen (1995) hengessä.

Onko EUn postidirektiiville olemassa vaihtoehto? Kyllä on, ja se kiteytyy seuraavaan kysymykseen:  miksei EU rakenna hienoa,  julkista, yleiseurooppalaista postipalvelua? Amerikan Yhdysvalloilla  on  liittovaltion postipalvelu  (United States Postal Service) aina Benjamin Franklinin ajoista alkaen. Miksei  EU vieläkään osaa olla aidosti federalistinen ja rakentava?


How "multicultural" is "multiculturalism"?| Paradsidan | Blairs förbannelse - inte förnuftets
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23