Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


20 September
2007

Pernåbornas idiotiska val

[grundlagar] 

Pernåbor, kan ni tänka er att kommunerna i Östra Nyland skulle sammangå till en storkommun vid namn Östra Nyland?

Kommer vi Pernåbor att ha möjlighet att rösta för ett sådant alternativ? I den rådgivande folkomröstningen ges inte detta alternativ, utan det heter:

"Kommuninvånarna i Pernå har i folkomröstningen möjlighet att ta ställning till följande:
"Ifall det visar sig i kommun- och servicestrukturreformen att befolkningsmässigt mindre kommuner i praktiken inte har förutsättningar att existera som självständiga kommuner, borde Pernå kommun:
  • fusioneras med Borgå stad
  • fusioneras med Lovisanejdens kommuner
  • tar inte ställning."
(citerat från http://www.pernaja.fi/index.php?tid=190 )"
Jag tycker att detta är ett idiotiskt val. Vi borde ha möjlighet att rösta för ett alternativ som vi vill ha, inte bara mellan två alternativ som vi egentligen inte önskar se förverkligade.

Inte för att jag är så hemskt förtjust i tanken på en storkommun innehållande hela Östra Nyland heller. Men det alternativet kunde nog vara förnuftigare än att fusioneras med Borgå stad eller med Lovisa stad, förutsatt vi skulle lyckas bryta med det rent ekonomistiska och teknokratiska synsätt, som styr den pågående kommunreformen.

Hur skulle den kommunala demokratin fungera i "Östra Nyland"? Skulle vi kunna utveckla en kommunal federalism, som går ut på självstyre och subsidiaritet (för att använda EU-terminologi). Alltså delning av makten i höjdled, så att exempelvis Pernåborna skulle fortsätta att besluta om saker som främst angår dem?


Monbiotin idiootit| Paradsidan | Biblioteket skall göra allt
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23