Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


20 November
2007

Lehdet ovat pensaasta

[bloggar] 

Newspapers suck. Lehdet ovat pensaasta. Näin ajateltiin jo 1990-luvun puolivälissä, internetin alkuaikoina.

Lehdistö rappeutuu silmiemme edessä, päivästä toiseen.

Voisimme perustaa Open-Wikin (kts. alaviite) osuuskunta Katto-Menyn palvelimelle. Mutta tähän pitäisi saada kirjasto mukaan. Internet ilman kirjastoa vie unohduksen maahan. Se on "tietoyhteiskunta" vailla historiaa ja vailla muistia.

"Muistin taistelu unohdusta vastaan on ihmisen taistelu valtaa vastaan", kirjoitti Milan Kundera.

Kun Hesari ja Hbl pettävät, silloin internetsaitti osoitteessa www.uraanitieto.tormunet.fi/encc/ voi tallentaa yhdinvoimakriittisen konferenssin ohjelman ja sen puheenvuorot. Siis väliaikaisesti. Mutta mistä löydämme ne 1 tai 10 tai 100 vuoden kuluttua? (Tai 100.000 vuoden kuluttua, kun ydinjäte ei enää säteile yli sallitun rajan!)

Tarvitaan laitos, joka vuodesta toiseen ja vuosikymmenestä vuosikymmeneen rakentaa julkista perustietopalvelua kansalaisille. Tällainen laitos on olemassa, ainakin toistaiseksi. Sitä kutsutaan yleiseksi kirjastoksi.

Kirjasto ja internet ovat siis "neljännen valtiomahdin" lailliset perijät. Elleivät sitten kirja- ja videovuokraamot selviydy voittajiksi yhdessä Second Laiffin kanssa niin kuin Itella korvasi Postin.

---

Alaviite: Vuonna 1999 perustimme postituslistan Sanoma-Open webarkistoineen (http://www.kaapeli.fi/hypermail/sanoma-open/). Tuhatkahdeksansataaseitsemänkymmentäkuusi viestiä yhdessä vuodessa. Sanoma-open ei niinkään puuttunut siihen mitä Hesari ei julkaissut, vaan siihen mitä se julkaisi, nimittäin kirjallisuudesta ja kulttuurista.


Till en ångestfylld journalist| Paradsidan | Newspapers suck
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23