Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


05 April
2008

Hur duktig var Kanerva egentligen?

[bloggar] 

Utan journalisternas drive hade Kanerva inte måst lämna utrikesministerposten. I det här fallet agerade pressen faktiskt i någon mån som den fjärde statsmakt den förutsätts vara. Medierna förtjänar kort sagt en eloge.

Men det finns ett aber. Var Kanerva faktiskt så duktig - bortsett från det omdömeslösa smsandet - som man har påstått? Skötte han i övrigt ministerarbetet så bra som man har sagt?

Det är svårt att säga. Undertecknad känner sig inte speciellt väl informerad för att ta ställning.

För en månad sedan läste jag IIta-Sanomats artikel "Före detta sändebud plattar till Ilkka Kanerva" (Ex-lähettiläs lyttää Ilkka Kanervan, IS 5.3.08). Artikeln är ett referat av en kolumn, som Richard Müller, Finlands fd ambassadör i Washington, har publicerat i Turun Sanomat.

Müller, som tillsammans med amerikanska bekanta åhörde det föredrag, som Kanerva höll på Woodrow Wilson-institutet i Washington 11.2. , är för det första chockerad över Kanervas skrala engelska uttal (ministern hade läst upp ett skrivet anförande).

Mer graverande är emellertid Müllers kritik mot den intellektuella substansen i Kanervas föredrag. "Det sämsta jag har hört på det här stället", kommenterade enligt Müller en av Kanervas amerikanska åhörare.

En av de amerikanska gråa eminenserna som bevistade tillställningen hade noterat om Kanerva: "att döma av hur ofta han använder ordet jag är han tydligen en novis på den här posten". Kanerva framhävde enligt referatet i synnerhet sin egen roll som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i anknytning till valen i Ryssland.

Hade det inte varit - och är det inte fortfarande - en sann uppgift för "fjärde statsmakten" att kontrollera hur befogad Richard Müllers kritik är?

(publicerad i Hufvudstadsbladets insändarspalt)


Statsvetaren som framtidsmålare| Paradsidan | Massmedierna bäddar för ett tredje världskrig (forts.)
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23