Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


28 June
2008

Kobbes konst

[Snea figurer] 

Enligt Hufvudstadsbladet ägs Hufvudstadsbladet av Föreningen Konstsamfundet, som styrs av Kobbe, och Kobbe sitter också med i Hufvudstadsbladets (KSF-medias) styrelse. Samma källa uppger, att Kaj-Gustaf "Kobbe" Bergh samtidigt är styrelseordförande i Fiskars, Aktia Sparbank och City Forum. Enligt uppgifter på internet är Kobbe dessutom styrelseordförande i finansieringsbolaget Finaref AB (Ellos privatlån) samt styrelseledamot i Wärtsilä, Stockmann, Julius Tallberg Kiinteistöt och maskinuthyrningsfirman Ramirent. Listan över Kobbes förtroendeuppdrag borde antagligen kompletteras.

Med utgångspunkt i det förestående chefredaktörsbytet på Hufvudstadsbladet kunde man få för sig att Hufvudstadsbladet styrs, om nu inte precis av kapitalet, så åtminstone av kapitalets förvaltare. Konstsamfundets främsta uppgift är numera att förvalta och öka kapitalet, vilket förklarar valet av Kobbe till föreningens VD år 2006. Tidigare har han varit VD för fondbolaget Ane Gyllenberg 1986-98 och innehaft olika ledande uppdrag vid Skandinaviska Enskilda Banken 1998-2001. Till yttermera visso är Kobbe född 1955, diplomekonom och juris kandidat.

För merparten av Hufvudstadsbladets knappt femtiotusen läsare (se fotnot) var Kobbe trots sitt erfarenhetskapital och samhällsinflytande länge något av en doldis. Antingen har redaktörerna under årens lopp förbigått Kobbe eller Kobbe har förbigått redaktörerna. Sålunda fick Bergh inget omnämnande i uppslagsverket "Vem och Vad" år 1996.

Men nu vet vi alltså vem och vad det är som kan konsten att få huvuden att rulla.

Fotnot: I den version av ovanstående text som publicerades i Hbls insändarspalt 1.7. under rubriken Kobbe Bergh får huvuden att rulla ändrade redaktören "knappt femtiotusen läsare" till "drygt 50 000 prenumeranter". Tacksam för rättelsen. M.


Ondskan satt i system| Paradsidan | Ifrågasätt den europeiska lånerätten
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23