Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


23 September
2008

(Inte) ett ord om Europeiskt socialforum

Brev till tidningsredaktören
[World Social Forum] 

Medan undertecknad deltog i Europeiska sociala forumet (ESF) i Malmö 17-21 september fortsatte min kära dagstindning att utkomma och bäras ut till min postlåda.

Efter resan läste jag som vanligt alla olästa nummer. Jag kunde emellertid inte finna ett endaste ord om att över 13.000 personer från EU:s alla hörn samt från Norge, Georgien, Ryssland och Vitryssland, Nord- och Sydamerika, Asien och Afrika m fl länder och världsdelar hade samlats i Malmö i syfte att möjliggöra en annorlunda värld. Hufvudstadsbladets nya chefredaktör hoppas tydligen att allt under NATOs kärnvapenparaply och storbankernas ledarskap ska fortsätta som hittills.

Apropå banker har Attac - en av de organisationer som grundade det sociala forumet år 2001 - fått rätt. Som känt ville ju Attac i likhet med Nobel-ekonomen James Tobin slänga några sandkorn i det internationella finanssystemets alltför fort snurrande hjul genom att införa en liten skatt på de övernationella finansiella transaktionerna. Detta var närmast tänkt som en förebyggande åtgärd.

Fast nu, när neoliberalismens finansbubbla har spruckit, behövs det förstås kraftigare ingrepp. Ja, patienten har redan tagits upp på operationsbordet. Kommer han att överleva?
()

Citat från några andra bloggar:

Petter Larsson: Forumet var som helhet oerhört lyckat. Allt det stora fungerade. 280 seminarier och över 400 kulturaktiviteter kunde hållas i stort sett som planerat. De var mycket välbesökta. Jag har inte hört att det skulle varit lite folk eller tomt nånstans. Demonstrationen i lördags blev också en fantastisk framgång. 15 000 personer från hela världen deltog i en entusiastisk, glad och fredlig manifestation, som antagligen var en av de största som vi haft i Malmö på många årtionden.
De kommentarer jag fått från ESF-deltagare och utländska journalister har gått ut på att detta var ett av bäst organiserade forumen någonsin och att de är väldigt nöjda. De enda större problemen gällde att tolkningen på seminarierna inta alltid fungerade och att en del hade svårt att få någonstans att bo – eller inte hittade den plats de blivit tilldelade. Men detta verkar ha löst sig.


Tord Björk: Tvärtemot flera förutsägelser blev ESF i Norden inte en organisatorisk framgång och inte ett politiskt bakslag eller avradikalisering av ESF. Många av de vanligtvis mest kritiska rösterna menar att det politiskt var det bästa ESF hittills.


Lasse Karlsson: På Youtube kan man följa hur det första all-europeiska nätverket för offentlig vattenförsörjning bildades under ESF i Malmö. (När jag skrev European Social Forum Malmö i sökrutan på Youtube fick jag 45 svar)


Samma på finska| Paradsidan | Stärk gemenskapen! Vilken gemenskap?
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23