Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


09 November
2008

Om konstfostran

På årsdagen av Kristallnatten.
[Snea figurer] 

Frank Zappa (som J. K. tog upp för att försvara Anna Rossi-Hortos konstpedagogik i Annegården) var väl inte konstpedagog för att han en kväll lockade några marinsoldater upp på scenen där dessa sedan tog sig för att stycka en stor babydocka, efter att Zappa berättat för dem, att dockan föreställde en "baby gook". "Gook" är soldatslang för "vinosilmä" ("snedöga", för den som inte förstår finska); det här skedde under Vietnamkriget. Endel tyckte, att Zappa gick för långt i det sätt på vilket han behandlade sin publik, men Zappa sade:

"Music is always a commentary on society, and certainly the atrocities on stage are quite mild compared to those conducted in our behalf of our government" (jfr tinyurl.com/5qw5yu).
Zappas stil var ju i magstarkaste laget, men han stod på scenen, inte i katedern. Hans syfte var att avslöja och kritisera USA-imperialisternas framfart i Vietnam. Det var inte konstfostran, det var politisk konst.

Men, för att ta ett exempel från vårt eget land och vår egen tid, jämför Zappas scenkonst med Teemu Mäkis kattdödarvideo. Teemu Mäki bidrog inte på något sätt till kritiken av imperialismen, fast han själv försökte påstå att den gjorde det. Mäkis tilltag var helt enkelt djurplågeri, som han perverst nog fick, eller försökte få orgasm av. Hur i all världen skulle Mäkis "konstverk" bidra till kampen mot lögner, våld och förtryck?

Efter utnämningen av Teemu Mäki till professor i bildkonst vid "toppuniversitet" förvånar det mig inte att konstpedagogen Anne Rossi-Horto uppmanar sina högstadieelever i Annegården att vandalisera mjukisdjur. Men jag vägrar kalla det empowerment ("voimauttavaa taidekasvatusta"), ett ord som Paulo Freire introducerade i sin pedagogik för förtryckta.

Anne Rossi-Hortos metod påminner mig om det psykologiska experimentet, där försökspersonerna förleds att skada andra människor genom att trycka på knappar. Experimentets resultat tyder på att människor i grupp låter sig manipuleras till vilka gräsligheter som helst. Jag tycker att pedagogernas uppgift består i att lära barnen och de halvvuxna att göra uppror mot sådan manipulation. Ifall de befrämjar och bejakar manipulerandet och belönar dem som låtit sig manipuleras, kommer de i stället (om än inte nödvändigtvis avsiktligt) att bidra till utbildningen av allt flera psykopater och nynazister.


Kommentar till det nya avtalet mellan Google och några stora universitetsbibliotek| Paradsidan | Fortsättning av samma ämne (konstfostran)
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23