Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


01 March
2009

Vakna ur den nukleära mardrömmen

Svar till Stefan Forss på hans analys av läget beträffande kärnvapnen
[Spinelli] 

Kärnvapnen har blivit så impopulära att man helst vill slippa dem, skriver Stefan Forss i sin analyserande artikel i Hbl 17.2. Visst, men ännu återstår några steg innan målet är nått. Folkopinionen mot kärnvapen somnade in år 1987, i och med INF-avtalet om mellandistansraketerna i Europa. Nu håller rörelsen för nukleär nedrustning visserligen på att repa sig igen. Folk begriper ju att finans- och ekonomikrisen kan få allvarliga efterverkningar på de internationella relationerna.

Men tillsvidare har stormaktsledarna, inte medborgaropinionen, initiativet. Då är sannolikheten stor för att vi inte får nukleär nedrustning utan enbart Spelet om nedrustningen. Så lydde den bittra boktitel, som Alva Myrdal gav åt sina memoarer (1976) från nedrustningsförhandlingarna i FN.

Stefan Forss går som vanligt åt ryssarnas kärnvapenstrategi, vilket är helt OK för min del. Forss påminner om att den tunga sovjetiska missilen SS-18 ska ersättas med en ny , som bär 10 laddningar, var och en motsvarande 50 Hiroshimabomber. Ja, det är sannerligen inte roligt.

Vad Forss inte nämner är att den europeiska rymd- och rustningskoncernen EADS är i färd med att leverera 60 kärnmissiler av typen M51 åt Frankrikes (ubåts)flotta. Dessa nya missiler ska vara klara år 2016, varvid de också ska få nya "oceaniska" stridsspetsar. Varje M51 bär 6-10 stridsspetsar (vätebomber) med en explosiv kraft motsvarande 110 kiloton (se fotnot) trotyl, dvs 5-6 ggr mer än bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Den franska nukleära upprustningen tas upp i en skrift (Ydinaseet eurooppalaisessa politiikassa) som Finlands Fredsförbund har gett ut inför det stundande eurovalet. .

Trots ekonomi- och klimatkris fortsätter också det andra europeiska fd kolonialimperiet att öka sin kärnvapenstyrka. Härmed avser jag det brittiska beslutet att "modernisera" Tridentmissilerna.

"Det är inte uteslutet att kärnvapnens roll i Nato kan tyna bort helt inom en relativt nära framtid. Som exempel är det nya stridsflygplanet Eurofighter inte certifierat att bära kärnvapen. Något argument i debatten om Natomedlemskap är kärnvapnen faktiskt inte längre", skriver Forss. Även på dessa punkter finner jag Forss' information något ensidig. Robert Cooper, generaldirektör för EUs yttre förbindelser, påpekade för bara ett år sedan att "vi" eventuellt kommer att vara först med att använda kärnvapen (The Guardian 22.1.2008). Dessutom är Frankrike med sina nya missiler på väg att återintegreras i NATOs militära struktur och det nya franska stridsplanet Rafale F3, som tillverkas av Dassault, är utrustat för att bära kärnvapen.

Militärindustrin blomstrar. Någon tror sig förtjäna på det liksom på att bygga nya atomkraftverk. Det är inte minst därför den nukleära mardrömmen fortsätter. Det finns i nuläget en risk för militär keynesianism, dvs att man väljer att låta de offentliga utgifterna på rustningar och militär växa för att bevara industrin och sysselsättningen.

EU har trots allt fortfarande en chans att förverkliga det mål som miljoner européer ställde upp på 1980-talet. Alltså europeisk nukleär nedrustning (END). Men då måste först och främst medborgaropinionen väckas.

Mikael Böök

Politices magister

  • I den version av ovanst. som ingick i Hbl 1.3.2009 stod det "ton" i st f kiloton. Beklagar slarvfelet.


Jag vill inte att EU går mot sin upplösning| Paradsidan | Kvinnor och känslor
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23