Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


25 May
2009

Vår egen Kim Jong-il

[Snea figurer] 

I sin blogg Under ytan och i artikeln "Miljörörelsens förskingrade arv" upplyser Lasse Karlsson om de transnationella storföretagens förklädda intresse i de globala klimatfrågorna.

Det våras för det klimatindustriella komplexet, skriver han. Men kunde det inte vara riktigt bra med ett klimatindustriellt komplex? Tänk om detta skulle ta makten och pengarna av sin militärindustriella motsvarighet? Föreställ dig en ekologisk industri!

Dessvärre råder det överhuvudtaget inte något sådant motsatsförhållande. NATOs nya generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen ger ju faktiskt också ett och samma ansikte åt både det ena och det andra komplexet.

Medan samhället ytligt sett ägnar en stor del av sin uppmärksamhet åt klimatfrågan malar det militärindustriella komplexets kvarnar för fullt i det fördolda. Den 6-16 juni, dvs om mindre än två veckor ska NATO Response Force, den nya snabbinsatsstyrkan, testas i Norra Sverige. I övningen, som fått namnet Loyal Arrow, deltar ett par tusen soldater och 60 stridsflyg från (åtminstone) NATO-länderna USA, Storbritannien, Turkiet, Grekland, Spanien, Polen, Tyskland och Norge samt från två länder som fortfarande emellanåt påstår sig hålla fast sin militära neutralitet, dvs Sverige och Finland. Ett brittiskt hangarfartyg ska ta sig upp till "de internationella vattnen" utanför Luleå.

I Sverige har Loyal Arrow väckt en del debatt och protester, inte minst för att det är första gången som NATO för kommandot över en militärövning på svenskt territorium. Men också för att regeringen Reinfeld lät bli att informera riksdagens försvarsutskott, som fick reda på saken först i januari detta år, fast regeringsbeslutet om Loyal Arrow fattades redan 27 mars 2008, enligt vad försvarsminister Sten Tolgfors senare har berättat.

I Sverige har Nätverket NATO ut ur Sverige bildats i syfte att protestera mot och, om möjligt, störa genomförandet av Loyal Arrow. Ser till min glädje att Vänsterpartiet deltar i detta nätverk tillsammans med Svenska freds- och skiljedomsföreningen och andra. Kanske det när allt kommer omkring fortfarande finns en vänster? ("När man frågar mig om det fortfarande är meningsfullt att dela in partierna i vänster- och högerpartier, eller att tala om vänster och höger i politiken, slår det mig alltid att den som ställer frågan säkert inte är vänster", påpekade Emile-Auguste Chartier, alias filosofen Alain, år 1925, vilket kanske är rätt länge sen. )

I Finland råder s g s fullständig offentlig och officiell tystnad om Loyal Arrow - både på höger- och vänsterhåll. I mars noterade fredsforskaren Sia Spiliopoulou Åkermark i tidningen Nya Åland:

I den något begränsade finländska Nato-debatten nämns det sällan att Finland i stor utsträckning redan deltar i Nato-ledda operationer, har anpassat sin materiel och står berett att delta i Natos snabbinsatsstyrka, vilket blev allmänt känt i samband med Statsrådets redogörelse till Riksdagen i mars 2008 (SRR 1/2008 rd).

Den sk försvarspolitik som Finland, Sverige och det övriga Europa för idag är i första hand tänkt att utgöra ett försvar av USA. Det därför vi hör så lite kritik av och gör så lite motstånd mot missilskölden i Polen och Tjeckien, eller av de aktuella NATO-övningarna i Georgien eller Sverige. Vi, eller närmare bestämt våra politiska ledare uppfattar nämligen oss som en del av ett vidsträckt Västerland, vars egentliga militära bålverk är USA. Alltså gäller det framför allt att försvara USA eftersom vi just därigenom bäst försvarar också oss själva. Så tänker den finlandssvenske strategen Stefan Forss, så tänker Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors, och i samma banor tänker numera även Frankrikes president, Nicolas Sarkozy. Att ledarna för de stater som frigjort sig från sovjetimperiet alltifrån Georgiens Mikeil Saakashvili till Estlands Toomas Hendrik Ilves med entusiasm ansluter sig till samma åsiktsriktning torde vara ganska uppenbart, och kanske också lättare att förstå än när västeuropéer gör det.

Idag utförde Nordkoreas armé uppenbarligen en underjordisk provsprängning av en atombomb i Hiroshimabombens storleksklass. Samma självgodhet, samma självbedrägeri, samma blindhet för skeendet som utmärkte de första reaktionerna på Hiroshima och Nagasaki (med några enstaka undantag, t ex Albert Camus och M.K. Gandhi) kännetecknar dagens presskommentarer om den nordkoreanska provsprängningen.

Kärnvapnen, eller rättare sagt uppfattningen om att kärnvapnen utgör ett försvar, är förvisso en av de stora samhällslögnerna, kanske den största av alla, eftersom konsekvenserna av denna lögn kan bli det definitiva slutet på historien. Le monde est ce qu'il est, c'est- à-dire peu de chose (Världen är vad den är, dvs inte mycket), inledde Albert Camus sin artikel i Combat 8 augusti 1945.

Secretary of Energy Steven Chu announced his department's budget requests for fiscal year 2010. Amid a lot of fanfare about renewable resources and sustainability was a Bush-like $6.4 billion for the National Nuclear Security Administration's continued work on nuclear weapons technologies, facilities, and designs.
antecknar Frida Berrigan i Foreign Policy in Focus, 8 maj; USAs nya militärbudget (för år 2010) upptar alltså 6,4 miljarder dollar enbart för utveckling av nya kärnvapen. Inte att undra på om Kim Jong-il & Co vill försvara sig. Att han och de vill ha samma storslägga att slå med förundrar sig inte heller särskilt många längre över.

Men jag fortsätter att förundra mig. Det är ju vi själva som väljer.


JAG VILL HA EN MAN SOM HAR DEN NUKLEÄRA MAKTEN, sade Nicolas Sarkozys fru Carla Bruni. ("Je veux avoir un homme qui a le pouvoir nucléaire.") Journalisterna i världspressen drog på munnen, men fransmännen instämde. De ville ha en man som har den nukleära makten!

Vissa män typ Nicolas Sarkozy har helt enkelt den nukleära makten. Vi andra står maktlösa. Det är inget man röstar om. Nicolas Sarkozy är vår egen Kim Jong-il. Read on.


Videoblogg: Vägen till EU - eller från? | Paradsidan | Om odlingens konst
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23