Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


05 June
2009

Hur skulle en europeisk vänster se ut?

Bli inte förtvivlad
[Spinelli] 

En kommentar till Håkan A Bengtssons inlägg EU är vänsterns sak i Dagens Arena.

I ett kortare historiskt perspektiv, nämligen världen efter 1945, står Charles de Gaulle respektive Altiero Spinelli för 'höger' respektive 'vänster'. Den förre ville som känt främja uppkomsten av ett förbund av suveräna stater 'från Atlanten till Ural'. Den sistnämnde önskade däremot upprätta en demokratisk förbundsstat kallad Europeiska Unionen. Spinelli införde detta begrepp i och med sitt uttkast till grundfördrag år 1984.

I det litet längre historiska perspektivet, som utgår ifrån år 1914, representerar Hitler tokhögern medan Spinelli fortfarande borde kunna tjäna som symbol för en klokare vänster.

.......................................................................................................

Nytids EU-diskussion var inte så tokig men inget särskilt att minnas heller. Oge Eneh pratade för mycket om sin kampanj (som Almqvist på Klockriketeatern), Britt Lundberg var trevlig men genomborgerlig i sina politiska åsikter. Jag undrar varför Claes inte skulle vilja upplösa NATO. Erkki Tuomioja är tyvärr föga federalistisk... fast ännu värre i det avseendet är det med Annika Lapintie, som jag har gått och röstat på. Fast hon är ju bra annars.

Tack än en gång för den där länken ni skickade (vänster = att dela med sig, samarbeta) , alltså till Hazel Hendersons artikel om ekologiska ekonomer. Det finns antagligen mycket att hämta i Frederick Soddys böcker. "Litet är vackert" av Schumacher har jag sedan länge på bokhyllan och läser jag nu på nytt.

Altiero Spinellis ursprungliga vänsterfederalism ligger som sagt begravd under lager av skit som samlat sig under decennier; egentligen alltsedan Romfördragen 1957, men särskilt under den nyliberala eran efter The Single European Act 1986, som Spinelli visserligen inte var med om att utforma (han dog ju år 1986), men som hans utkast till grundfördrag (1984) ändå anses ha gett en avgörande impuls till.

Som om inte detta ideologiska dravel -- låt oss kalla det för marknadsfundamentalismen i dess europeiska tappningar -- redan vore ett tillräckligt stort problem i sig, måste vi som fortfarande försöker gå i Spinellis fotspår också tala om den materiella skiten i betydelsen avfall: atomsoporna på Somaliens stränder och och allt annat som den gängse bunten av tillväxtfanatiker och andra vettlösa förbrukare av jordens tillgångar har slitit och slängt under en nutid som ungefär motsvarar en europeisk människas livstid.


Om odlingens konst| Paradsidan | En första kommentar till resultatet i eurovalen 2009
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23