Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


13 June
2009

Friheten att välja annorlunda (Vapaus valita toisin)

[Attac] 

Medan vänstervänner och och -bekanta förbereder sig för dagens stora sammankomst i huvudstadens Kulturhus inriktar jag mig på att fira en stilla lördag ute på landet. Vänstersamlingen heter Friheten att välja annorlunda (Vapaus valita toisin). Så vill jag också kalla mitt lördagsfirande.

"Det gäller att välja det minst onda i denna världsomfattande ekonomiska kris", meddelar chefredaktör Hannu Olkinuora på Hufvudstadsbladets paradsida angående de förestående permitteringarna av tidningspersonalen.

 

På 1970-talet lade jag "Litet är vackert" (Small is Beautiful) ifrån mig. Nu tackar och tar jag bokens innehåll till mig.

 

Inget välstånd skulle kunna rättfärdiga att man hopar stora kvantiteter höggradigt giftiga ämnen som det inte finns någon metod att göra "säkra" och som förblir en oberäknelig fara för hela skapelsen under historiska eller till och med geologiska tidrymder. Att göra något sådant är en förbrytelse mot livet självt, en förbrytelse som är oändligt mycket allvarligare än något brott som någonsin har förövats av människan. Tanken att en civilisation skulle kunna bygga på en sådan förbrytelse är en etisk, andlig och metafysisk vanskaplighet. Den innebär att man skulle sköta människans ekonomiska affärer som om människan inte betydde någonting." -- E.F.Schumacher

 Under 1900-talet förra hälft vallfärdade ett antal västerlänningar till Indien för att träffa och samarbeta med M.K. Gandhi. Senare skulle Satish Kumar (f 1936) resa i motsatt väderstreck. På 1960-talet utvandrade han med andra ord från Indien till Västerlandet. At the age of 26, he was one of two peace campaigners who walked 8,000 miles from Delhi to Washington by way of London in support of nuclear disarmament.. Det var då Bertrand Russell m fl bildade De hundras kommitté (Committee of 100) och David Papworth m fl grundade tidskriften Resurgence, vars politiska linje Schumacher, en av medlemmarna i redaktionsrådet, sammanfattade i sitt berömda slagord. Satish Kumar är tidskriftens redaktör. Vem väljer mahatman?

Attac - förening för skatt på valutatransaktioner Ställda inför "denna världsomfattande ekonomiska kris" ser sig också statsråden tvungna att införa tobinskatt. Men för dem handlar det bara om en kringgående manöver i syfte att lura medborgarna, inklusive statsråden själva. Regeringar är benägna att sticka huvudet i busken.

Attac däremot grundades ju för att vara medborgarna till hjälp. Därför bör Attac gå till roten med problemet, som diktaren beskriver:
[... ]andra skiljer för guld och ängar
Och skiljer ända till hundradel
Men skiljetecknet som heter pengar
Är alltid interpunkteringsfel
- Nils Ferlin


Vidare lördagsläsning The Role of Money av Frederick Soddy (klicka på innehållsförteckningen):.


En första kommentar till resultatet i eurovalen 2009| Paradsidan | För EU
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23