Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


16 June
2009

Mindre och vackrare

Schumacher. Nomen est omen. Gör mindre fotavtryck!
[bloggar] 

Maldiverna håller på att översköljas. Öbefolkningens president Mohamed Nasheed befinner sig för närvarande i Sverige. Nisha Beshara, chefredaktören för Dagens Arena, kommenterar:

Han har förstått hur allt hänger ihop: fattigdom, mänskliga rättigheter, flyktingar, klimatförändringar. Kanske är det därför han får årets pris till Anna Lindhs minne. Han är Maldivernas svar på Nelson Mandela: Har suttit fängslad för sin kamp för demokrati, men lyckades mobilisera gräsrötterna och vinna presidentmakten i landets första demokratiska val.
[...]
Enligt Mohamed Nasheed borde Kyotoprotokollet handla om vad man kan göra, i stället för vad man inte kan göra. Han talar om mildring och anpassning. Klimatförändringarna måste mildras. Och vi måste anpassa oss till effekterna av dem. Det kan bara göras med demokrati, där människor får vara med och forma sina liv, där de är fria och har välstånd. "Please stop assisting dictators", vädjade Nasheed på en presskonferens i Stockholm i går. Han sätter fingret på något centralt: Rätten att existera är basal. Och det är bara när människor har mat på bordet och sociala och politiska rättigheter tillgodosedda, som de kan kämpa för de avgörande framtidsfrågorna.
Visst är rätten att existera basal. Men vi som får existera, förhäver vi oss, ifall vi inbillar oss, att det är vi som styr klimatet? Har molnforskarna faktiskt kommit så långt? Och om klimatförändringar beror på solfläckar - ska vi då också tro att vi kan kontrollera solen?

Enligt skeptikerna bland naturvetarna och molnforskarna är det fortfarande inte bevisat, att människosläktet på något avgörande sätt har påverkat klimatet på jorden. Framför allt är det långtifrån klarlagt hur människan påverkar klimatet. Jag vill i alla fall gärna hålla med om försiktighetsprincipen. Tycker definitivt också, att vi ska bekymra oss om öbornas öden.

Men det råder en officiell klimathysteri som kanske ytterst bottnar i vad de gamla grekerna kallade för hybris. Det håller också på att uppstå ett klimatindustriellt komplex, som redan på ett avgörande sätt påverkar förberedelserna av Köpenhamnskonferensen. Och Anders Fogh Rasmussen, danskarnas motsvarighet till Mohamed Nasheed, har valts till NATOs generalsekreterare.

Uppe i Lapistan avslutas just nu NATO-övningen Loyal Arrow 09. Den är kort sagt ett ofog som vi som existerar skulle protestera vilt emot ifall vi hade någon heder i kroppen. Organisationen "Ofog" försöker faktiskt göra det. Hurra för Ofog!


För EU| Paradsidan | Freden - en generationsfråga?
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23