Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


22 June
2009

Freden - en generationsfråga?

eller: Snälla, vad som helst bara vi slipper Euroatomen!
[bloggar] 

"För min generation - jag är född 1961 - är det säkerheten, inte freden som är den stora utmaningen, sade han. "
Ovanstående torde ha yttrats av statssekreterare Dan Eliasson (Sverige) på ett seminarium i regi av Svenska institutet för Europapolitiska studier i augusti 2005. Det återges av journalisten Kerstin Vinterhed i hennes bok om EU:s fäder och Europas identitet. Tanken är tydligen att EU-samarbetet främjar säkerheten, eftersom "människohandeln, smugglingen av narkotika och terrorismen måste bekämpas gemensamt" ( jfr Vinterhed: Europa, det är jag, s 41).

"Åttiotalets rädsla för kärnvapenkrig känns avlägsen i dag även om den delvis ersatts av andra hot, som miljökatastrofer. Men som litterär katalysator var atombomben mycket användbar. Henrik Tikkanens avslutande adressbok, Henriksgatan , präglas av en stark kalla-kriget-känsla som är helt och hållet besläktad med ångesten i bioaktuella seriehjälteäventyret Watchmen."
Så inledde Hufvudstadsbladets kulturchef Philip Teir (Finland) sitt kåseri om "självhatarlitteratur" den 26 april i år. Tanken förefaller vara att kärnvapenupprustningen på sin tid gav upphov till en tillfällig ångest som vissa författare lyckades utnyttja för sina litterära syften.

Dessa citat är förstås lösryckta ur sina sammanhang, vilket inte gör dem rättvisa. Citaten borde antagligen inte heller buntas ihop. Dessutom är Philip Teir född 1980 och tillhör naturligtvis en helt annan generation än Dan Eliasson.

Men är atomåldern överhuvudtaget en generationsfråga?

På våren år 1980 publicerade den brittiska historikern E.P.Thompson m fl END-manifestet för europeisk nukleär nedrustning, vilket tillsammans med kvinnornas fredsmarsch till Paris (1981) öppnade fältet för en ny generation av kärnvapenmotståndare.

1961, året då Dan Eliasson föddes, var också ett märkesår i fredsrörelsens historia. Den berömda filosofen Bertrand Russell gav fart under vingarna åt "De hundras kommitté" (The Committee of 100), som grundats året innan. På Hiroshimadagen 6 augusti hindrade polisen Russell från att tala till punkt vid Trafalgar Square. Därefter arresterades Russell och fick avtjäna ett veckolångt i fängelsestraff för uppvigling till civil olydnad.

Frågan är enbart retorisk. Freden är ingen generationsfråga. Efter år 1945 tillhör alla samma atomåldersgeneration.

Tillägg, apropå att bunta ihop:
"Genom Euroatom satsar man alltjämt på utbyggnad av kärnkraften eller tag bara en sådan sak som att tillåta vattenskotrar" (Vinterhed, op cit, s 40)

Snälla, vad som helst bara vi slipper Euroatomen!


Mindre och vackrare| Paradsidan | Kan man lita på....
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23