Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


22 February
2006

Tiden är inte mogen för ett nytt politiskt parti

[grundlagar] 

Tiden är inte mogen för ett nytt politiskt parti. Däremot har World Social Forum  visat sig vara en idé vars tid är inne.

Partierna är organisationer som kämpar om makten i bestämda stater.  Socialforum är inte ett parti utan ett steg mot upprättandet av en ny makt och grundandet av en ny stat, dvs en världsfederation.

Federationens grundlag bör, liksom USAs konstitution, vara republikansk och demokratisk. Maktfördelningen bör emellertid byggas ut med en ny statsmakt, som balanserar och kontrollerar den lagstiftande, verkställande och dömande makten. Den nya statsmakten bör bygga på biblioteket och internet, vilka egentligen utgör (eller snart kommer att utgöra) en och samma institution. Vid ingången till det tjugonde århundradet kan vi konstatera,att  biblioteksmaktens teknologiska och ekonomiska förutsättningar föreligger. Återstår att skapa den politiska viljan: det historiska blocket av samhällsklasser och yrkesgrupper som  vill och förmår utmana och besegra den nuvarande makten över informationen.

  
Behovet av nya partier föds sannolikt redan i den nya maktens segerögonblick. Då återaktualiseras den politiska kampen om makten i staten.

Dagens citat:

"I myten om det postindustriella nätverkssamhället svävar storföretagen i dag statslösa omkring på den globala marknaden. I själva verket litar kapitalen nu som förr till statsmaktens understöd." (Mikael Nyberg i artikeln "Total kontroll", Aftonbladet 19.2.2006)(Ohållbara) argument för uranbrytning| Paradsidan | The World Social Forum and the Open Conspiracy
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23