Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


12 September
2009

Prins Dakkar

[911] 

Hej Anders,

tack för din artikel om Afghanistan i Les temps modernes! Det är överhuvudtaget ett ganska bra nr av tidskriften. Sånt är uppiggande vid morgonkaffet fast LTM, också under sin briljanta nya chefredaktör, har förblivit en slumrande radikal, som kanske när allt kommer omkring tänker ägna sig åt en rent akademisk karriär.

Jan Myrdal (vars "Resa i Afghanistan" också jag har läst, om än först på 80-talet, när den kom ut i pocketupplaga) berättar i en annan bok (Indien väntar"; Norstedts faktapocket 1985, kap XV) om den halvt mytiske prins Dakkar, som spelade en viss roll i Sepoyupproret 1857. (Samme prins Dakkar kom också att stå modell för Jules Vernes "Kapten Nemo".) Efter kriget och förlusten flydde Nana Sahib (vilket torde vara Dakkars riktiga namn) till Nepal, varifrån han skrev till britterna: "Varför skulle jag förena mig med er när jag känner till allt det dagabazi [eländigt förräderi] som ni begått i Indien? Någon dag måste man lämna livet. Varför skulle jag dö vanärad? Det kommer att vara krig mellan oss så länge jag har livet i behåll vare sig jag blir dödad eller fängslad eller hängd. Och det jag gör, det gör jag med svärdet".

Enligt Myrdal efterspanades Nana Sahib/prins Dakkar i olika länder av den brittiska underrättelsetjänsten ännu vid århundradeskiftet, och "[...]brittiska agenter läste Jules Verne med lupp och misstänkte att han visste något".

Vad som egentligen hände med Nana Sahib är emellertid lika ovisst som Osama bin Ladins öde.

David Ray Griffins nyaste bok handlar förresten just om Osama bin Ladins öde. Den borde man kanske skaffa sig och läsa. Å andra sidan riskerar den som fördjupar sig i bin Ladins öde att förlora greppet om den historiska verkligheten -- Vicos ipse verum factum. Och 9/11 är ju trots allt bara en av flera viktiga händelser och vändpunkter, bland vilka 6.8.-9.8.1945 fortfarande tycks mig vara den viktigaste.

Som sagt, jag ville nu närmast tacka dig för en bra tidningsartikel. Sådana rare birds förekommer tyvärr i proportionen en per hundra eller en per tusende. Vi får höras eller synas,

          - Mika


Idag för åtta år sedan| Paradsidan | Fildelning är bara ett ord som medvetandeindustrins marknadsförare har hängt upp sig på
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23