Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


13 October
2009

Elinor Ostrom mot Västerlandets förkrympta ideal

[bloggar] 

"Att islam har möjligheten att behålla greppet beror nästan enbart på att de västerländska ideologierna är krympta till nyliberalism. Skulle arbetarrörelsen fortfarande ha kvar sin glans, skulle den också suga åt sig de flesta av arbetande muslimer och därmed skulle de hamna till den europeiska sfären. Nationalismen är inte svaret mot islams inflytande. Sverigedemokraterna förstärker islam. Enda svaret är att Västerlandet orkar skapa en ny syntes, ett alternativt bättre värld för "massor" att kämpa för."
Jukka Tuurala, som skrev ovanstående, har visst en poäng. Fast industriarbetarnas rörelse visar knappast en uppåtgående trend.

Ett litet glädjeämne kan nobelpriset i ekonomi till Elinor Ostrom vara. Hon anses ha gett ett bidrag till teorin om de allmänna nyttigheterna, på engelska 'commons', på franska 'les biens communs'. Ifall "Västerlandet" hittar tillbaka till dem så har det väl ännu en chans.

Läste nyss en artikel om Ostrom och hennes nobelpris, skriven av universitetsbibliotekarien i Caen, Hervé le Crosnier och distribuerad under licensen creative commons. En länk till artikeln finns HÄR. Hoppas någon vill översätta den till svenska.


Valkampanj| Paradsidan | Starka kvinnor
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23