Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


25 October
2009

Vandra ensam

Fortsättning av ämnet starka kvinnor mm
[bloggar] 

Mary Robinson har meddelat gruppen som ville ha henne nominerad i det stundande valet av orförande för europeiska rådet, dvs EU:s president, att hon inte ställer upp. Som orsak angav hon att hon önskar fokusera på klimatfrågorna. W och jag har delgivit Mary Robinson vår besvikelse per epost.

På mötet om les biens communs (de gemensamma goda sakerna) i Bryssel den 19 oktober föreslog jag att vi skulle stöda Mary Robinson även om de som utser vår unionspresident i och för sig utan att bryta mot lagen kan strunta i vad folkopinionen anser. Det var den tredje punkten i mitt inlägg. Förslaget togs väl emot och några kvinnliga deltagare i mötet uttryckte sitt gillande.

Däremot återkom ingen av mötesdeltagarna till punkt ett (på mitt program), dvs att vi måste göra oss kvitt les maux communs (de gemensamma dåliga sakerna), dvs kräva Europa fritt från kärnvapen och dito kraftverk.

Det var då jag kom att tänka på "Vandra ensam", en sång som man kan sjunga för att muntra upp sig. På franska, som man helst skulle tala i Bryssel, börjar ifrågavarande visa såhär:

S'ils ne répondent pas à ton appel, marche seul
Det finns också en svensk översättning, i vilken första strofen inleds av orden:
Om ingen lystrar när du kallar, vandra ensam.
Vandra ensam, du min vän, vandra ensam.
Här märker man att man egentligen inte är ensam, eftersom man åtminstone har en följeslagare.

Upphovsmannen, Rabindranath Tagore, skrev på bengali, vilket anses vara ett av världens fem eller sex mest talade och följaktligen väl också mest sjungna (?) språk. Jag kan tyvärr inte läsa bengali, som skrivs med bengalialfabetet, "en skrift av abugidatyp, tillhörande gruppen brahmialfabet, och [som] används för att skriva de indiska och bengaliska språken bengali, assamesiska, manipuri och sylheti".

Överförd till vårt romerska alfabet går den bengaliska sångens första vers i den här stilen
Jodi tor đak shune keu na ashe tôbe êkla chôlo re

och ifall du, min vän, skulle vilja höra hur sången "Vandra ensam" kan låta när den sjungs på bengali eller spelas på olika instrument, så kan du leta på Youtube med sökorden "Ekla cholo re" eller "Walk Alone" (själv har jag inte hittat någon inspelning att rekommendera särskilt; skulle vara tacksam för eventuella tips, som du i så fall ska skicka till book (at) kaapeli.fi).
Översättningen från bengali till svenska har f ö gjorts av Zac O'Yeah tillsammans med Moushumi Bhowmik och Utkal Mohanty. Den igår i sin helhet i boken "Mahatma! eller konsten att vända världen upp och ner" (av Zac O'Yeah, Ordfront förlag 2008).

 

Igår hade jag nöjet att fira Naiset rauhan puolesta (Kvinnor för fred), som begick sitt 30-årsjubileum på Fredsstationen i Helsingfors. (Länk till föreningens hemsida.) Lea Launokari öppnade festseminariet, i vilket docenten i socialpolitik Pirkko-Liisa Rauhala höll en bra allmän inledning (ifall den blir tillgänglig på Nätet ska jag återkomma med en länk) åtföljd av Hilkka Pietilä och Ulla Klötzer. På kvällen fortsatte evenemanget med supé och återblickar på kampen för att befria världen, Europa och Finland från kärnkraft och dito -vapen i form av berättelser om de nordiska kvinnornas fredsmarscher i början av 1980-talet, om gråterskornas aktion Riksdagshuset mm. En trio medverkade med sång och diktuppläsning. Under dagens lopp föreslogs återanvändning av uttryck från sextiotalet: "det strukturella våldet". Kvinnor för fred är dess antites.
Gruppen Tulikansa (Eldfolket) uppträdde med bengaliska eldar på planen framför Fredsstationen. I denna grupp ingick också två män, av vilka den ena fungerade som trumslagare, den andra som gruppens pyrotekniska dirigent. Bortsett från dessa konstnärliga män torde jag ha varit den enda personen av mitt eget kön som deltog i hela evenamanget (såvitt jag minns tittade nog ett par andra män också in vid några tillfällen). Nåja, deltog är en lätt överdrift, eftersom jag varken yttrade mig eller uppträdde på något annat sätt inför detta imponerande kvinnliga sällskap.

 

Idag hålls kommunalval i Lovisa och nu har morgonen lidit så långt att det snart blir dags för mig att gå och rösta. På mig själv, för att försäkra, att jag åtminstone får en röst! Mitt parti, Piratpartiet , besjälas av en ung ande i en ung kropp medan min kropp redan är gammal fast också min själ känner sig ung. Östra Nyland är inte känt för sina nymodigheter och inte ens mina gamla vänner verkar böjda att följa min nya kallelse. Därför kan det mycket väl hända att mitt rösteantal kommer att inskränka sig till det ovannämnda entalet.


Starka kvinnor| Paradsidan | 17 röster
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23