Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


03 November
2009

Synpunkter på Nord Stream

[Spinelli] 

Tillfrågad om vad jag anser om Nord Stream, skrev jag snabbt ned följande synpunkter:

Bland de olika storprojekt inom energiområdet som fn planeras hör Nord Stream till de minst skadliga. Hellre Nord Stream än nya kärnkraftverk! Tyvärr är gasledningens tillskyndare också för det mesta för en utbyggnad av kärnkraften. T ex Paavo Lipponen går både i Nord Stream-konsortiets och kärnkraftsindustrins ärenden.

Säkerhetspolitiskt anser jag att de positiva aspekterna på Nord Stream överväger. Det ligger någonting i parallellen mellan den essentiellt fransk-tyska europeiska kol-och stålunionen och den essentiellt rysk-tyska gasunionen. Båda kan antas bidra till att förhindra krig.

Men under de senaste dagarna har det kommit oroväckande nyheter från Estland där forskare menar, att man har grovt undervärderat risken för en spricka i gasledningen; en spricka i röret kunde enligt dem tydligen också leda till att fartyg (som hamnar ovanför sprickan) förliser. Finsk media verkar helst vilja förtiga saken, men om de estniska forskarna har rätt måste ju planen på att dra gasledningen genom Östersjön stoppas för gott.

Även om de estniska vetenskapsmännen har fel vore det vad jag begriper bättre för miljön ifall gasledningen drogs över land. Naturligast vore det att dra den via Balticum och Polen; politiskt låter detta dock inte sig göras i dagsläget.

Finland kunde spela en positiv roll genom att: a) en gång för alla säga nej till NATO-medlemskap; b) erbjuda Ryssland samarbete kring gasledningen, som då kunde dras över land längs kusten ända till Hangö. Man borde också överväga att transportera gasen vidare därifrån med båt. Om denna möjlighet, se artikeln "Naturgas går till sjöss i flytande form" , Ny Teknik 3.3.2005.


Svensk TV uppmärksammar sanningsrörelsen| Paradsidan | No Taxation Without Denuclearization
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23