Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


11 March
2006

Bibliotekets roll i sociala världsforum

[grundlagar] 

Vad biblioteken och bibliotekarierna beträffar har situationen utvecklats och mognat  en hel del sedan WSF i Mumbai år 2004. Det är slutsatsen av seminariet om "Bibliotekets roll i sociala världsforum" som Nätverksinstitutet för global demokratisering (NIGD) anordnade i Malis huvudstad Bamako söndag 22 januari 2006.

För socialt världsforum borde det vara vara lika naturligt att söka stöd hos bibliotekarier, som det är att anlita tolkar och journalister. Deltagarna i seminariet, varav flera var vad som på  engelska kallas LIS (library and information scpecialists) från Mali och andra afrikanska länder tog emot  WSF med entusisasm.  (WSF i Bamako var första sociala världsforum på afrikansk mark.) Grupper av bibliotekarier i olika länder borde nu åta sig dokumentationen av WSF-processen i sina bibliotek, med start under WSF i Nairobi, som ska hållas i januari 2007.

Bibliotekarierna skulle kunna förse den globala rättviserörelsen med en tjänst, som motsvarar tolkarnas BABELS.  Det var BABELS som skötte den oumbärliga simultantolkningen mellan engelska och franska i biblioteksverkstaden i Bamako.

Ifall en motsvarande förening av bibliotekarier åtog sig att samla in, organisera och presentera informationen från WSF-evenemangen i sina bibliotek (ett väldigt projekt!), då kunde den ju få heta  BIBELS, påpekade Antonio Martins från ATTAC Brasil.

Utöver bibliotekariernas roll i socialt världsforum diskuterades också den allmänna frågan: vad utgör relevant biblioteksservice i dagens afrikanska länder? (För att inte tala om behovet av nytänkande om biblioteken i andra världsdelar.)

Progressive African Library & Information Activists' Group (PALIAct ) är en av de nya grupper som vill angripa frågan. Lokalavdelningar av PALIact sätts f.n. upp i Kenya och Ghana. De två kenyanska seminariedeltagarna Esther Obachi och  Mary Wanjohi är båda involverade i PALIAct och har nu satt igång med uppföljningen av Bamakoseminariets slutsatser under WSF i Nairobi.

Deltog i Bamakoseminariet gjorde också  Lorimpo Kombaté  från Togo, som berättade om gruppen Communication pour une développement durable (CDD) samt Open Knowledge Network (OKN), representerat av Peter Benjamin från Sydafrika.

Chefen för Malis nationalbibliotek Mamadou Konoba Keïta , sekretararen för maliska biblioteksföreningen AMBAD Lamine Camara samt Anne Abdrahamane,  bibliotekarie vid medicinska fakulteten, Bamakos universitetsbibliotek, belyste biblioteksläget i Mali.  Deras inledningar och övrigt material från workshopen ska utkomma i ett specialnr av  Information for Social Change (ISC), som redigeras av  Kingsley Oghojafor (Nigeria) och undertecknad (Finland).

Mikael Böök


 


Rätten att inte prostituera sig| Paradsidan | Vem stod bakom 9/11 ?
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23