Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


16 February
2010

Om handskakningar och enkla svar

[bloggar] 

Att inte skaka hand med motsatt kön utanför familjen, är en tradition som framkallar hårda reaktioner. Först var det en ung kvinnlig programledare som vägrade ta en äldre manlig ekonom i hand. Nu är det en arbetssökande man i Älmhult,
noterar Per Wirtén i Dagens Arena under rubriken Enkla svar finns inte.

Handskakning torde vara en gammal romersk sed. Axel HÀgerström frÄn Jönköping har filosoferat om det, men jag har förlagt boken med hans essÀ. "I den romerska bröllopsceremonin gav brud och brudgum varandra höger hand. Kyrkan tog seden frÄn romarna och efter hand har det blivit det vanligaste sÀttet att hÀlsa", hÀvdar Antibac. Jag hÄller med om att vi fÄr lov att bestÀmma oss för att sluta förtrycka kvinnor - men mÄste inte kvinnans frigörelse vara kvinnans eget verk? Ja, fast naturligtvis bör vi mÀn hjÀlpa till.

HÀromdan pÄstod en kolumnist i the Guardian att kvinnans fortsatt dÄliga stÀllning i Indien beror pÄ Mohandas Gandhis bisarra kvinnosyn - "his sexual hang-ups caused him to carry monstrously sexist views" sades det. Min vÀn filosofen parerade med ett wittgensteincitat: "en vÀrdelös tid missförstÄr sin tids stora personligheter pÄ sitt eget lÄga sÀtt".

Med vÀnlig hÀlsning,

-Mikael


Terrapower| Paradsidan | Sanningsrörelsens upptÀckter utportioneras
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser pÄ bilden i textfÀltet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23