Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


24 March
2010

Vad molnen berättade

Om utsläppshandeln
[bloggar] 

demonstration vid Chicagos utsläppsbörs 30 nov 2010 Foto via www.beyondtalk.net
Den 30 november tillbringade jag en del av min dag liggande på marken mitt i en livlig korsning i hjärtat av Chicagos finanskvarter med armarna låsta till stora plaströr som kopplade mig till 11 andra personer. Våra armar var kopplade inne i rören, för att bilda en stor krets av kroppar och rör runt utsidan av en stor banderoll med texten "Luften är inte till salu!".

[...]

"Även om [utsläppshandeln] presenteras som en" lösning" på krisen, ett sätt att minska utsläppen, är den i sanning inte mer än en mekanism för att utvidga företagens kontroll över allmänningarna. Den är motsatsen till vad aktivisterna för klimaträttvisa kräver. Istället för att ta itu med fattigdom, orättvisor, svält, miljöförstöring - grundorsakerna till alla våra olika kriser, är utsläppsmarknaderna på väg att förvandla praktiskt taget varje uns av mark, varje droppe vatten, varje flik av himlen, till en handelsvara, tillgänglig för förorenare att köpa och sälja i sin stora låtsaslek."

[...]

Jorden och folken kommer att göra uppror! Vi tänker inte låta detta ske! Vi kommer alla att stå upp (eller ligga) och förklara att luften inte är till salu, att jorden inte är till salu, att skogen inte är till salu, att våra gårdar inte är till salu, inte heller våra jordar. Våra skogar och vår biologiska mångfald är inte till salu, inte heller isbjörnarna och istäckena eller orangutangerna - inte ens spindlarna, lopporna eller myggen. Våra barns framtid är inte till salu. Det är dags för en ny relation med jorden och med varandra, och det ska hända nu.

[...]

Det är vad molnen berättade för oss när vi låg på den kalla trottoaren med armarna låsta i rör, i mitten av LaSalle och Adams.

[...]

Citerat och översatt ur Rachel Smolkers rapport Taking Action Against Carbon Trade: What the Clouds Say från demonstrationen vid Chicagos utsläppsbörs 30 november 2009. Rachel Smolker är biolog / ekolog till sin utbildning med en doktorsexamen från University of Michigan. Hon tillbringade många år som fältbiolog, fick förstahandsinformation om den alarmerande förlusten av biologisk mångfald och ekosystemens nedgång i olika delar av världen. Hon arbetar nu som aktivist, forskare och författare med biomassa och biobränslen som specialitet. Hon bor i Vermont.


Hur undvika att hata och förakta? (Predikan)| Paradsidan | "Deras beteende" av Dennis Brutus. Helen Thomas' enda fråga till president Obama
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23