Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


28 September
2010

"Att döda är bättre än sex."

[911] 

"Ädlaste mål
Oss lyser på vår bana"
skaldade poeten i Björneborgarenas marsch. Orden i denna krigiska sång väcks till liv i den norska soldatens uttalande om en blodröd dimma ('red mist'), som han såg i talibanens dödsögonblick. "Än kan med oväns blod ett fält här färgas rött", skrev Runeberg också. Knappast utan en rysning av välbehag.
"Dö för vårt land
Är leva för vår ära."
förklarade vår Johan Ludvig vidare. Så kunde soldaten leva ärofullt ända fram till inte alltför länge sedan.

Och sådana ädla aspirationer anser säkert en och annan gudskrigare sig fortfarande hysa. Medan andra talibaner förstås är ute för att tjäna pengar på narkotikahandel eller helt enkelt för att de får ordentligt betalt. Hur många miljarder dollar har t ex amerikanska CIA och pakistanska ISI spenderat på att utbilda och utrusta talibanerna och krigsherrarna i Afghanistan?*

Ja, "Västs" krig i Afghanistan, från första början ett brottsligt angreppskrig, utgör en lång och vid täckmantel för allehanda brott . Först och främst håller detta krig igång det militär-industriella-akademiska komplexet och ser till att krigsbaronerna får sina vinster.

Men för våra pojkar i Afghanistan återstår bara denna motivering:
– Det är så som det är här nu, precis som vi hoppades att det skulle bli. Man låter sig inte värvas till Afghanistan för att rädda världen, utan för att vara med i ett ordentligt krig, säger soldaterna enligt VG. Enl Hbl 28.9.2010.


Publicerad i Hbl 7.10. under rubriken "Lång och vid täckmantel". "Döda är bättre än sex" var rubriken på ett reportage i Hbl 28.9. om en del norska soldaters framfart i Afghanistan.

Fotnot:

* Jag vet inte svaret på frågan. Att CIA och ISI fr o m slutet av 1970-talet har plöjt ner miljarder i understöd till mujaheddiner och talibaner i Afghanistan är i alla fall ett faktum. Se härom Paul Jays intervju med paret Paul Fitzgerald och Elizabeth Gould.

 

 


Google och biblioteken| Paradsidan | En whistleblower i Sibbo
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23