Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


20 July
2011

Om uthyrningen av läroböcker till de studerande

betraktad ur den nya bibliotekariens synvinkel
[Snea figurer] 


SEATTLE, Jul 18, 2011 (BUSINESS WIRE) -- (NASDAQ: AMZN)--Today, Amazon.com announced the launch of Kindle Textbook Rental--now students can save up to 80% off textbook list prices by renting from the Kindle Store. Tens of thousands of textbooks are available for the 2011 school year from leading textbook publishers such as John Wiley & Sons, Elsevier and Taylor & Francis. Students can find details about the program at www.amazon.com/kindletextbooks.


Hej!

Amazon är en försäljningsorganisation. De säljer böckerna. Amazon har inte producerat böckerna. Böckerna är inte deras produkter. Så att när Fredrik Larsson skriver att ingen i princip kan ge bort sin produkt och överleva så är det inte helt relevant i det här fallet.

Läroboksförfattarna, som har producerat böckerna, kan förresten visst ge bort sina produkter till förlagen att förtjäna pengar på, och detta är också vad författarna i stort sett gör.

Läroböckerna som nämns i pressmeddelandet från Amazon är skrivna för studerande vid amerikanska universitet och högskolor, av deras professorer och lärare. Kanhända har förlagen också utbetalat honorar för manus, men sådana honorar är peanuts i jämförelse med de månads- eller projektlöner som bildar universitetsfolkets egentliga utkomst. Amazons marknadsekonomi och författarnas hushåll bildar alltså två rätt så separata världar.

Ordet försäljningsknep är däremot väl valt. Som sagt, Amazon är en bokhandel -- allt vad de gör går ut på att maximera vinsten på sin bokförsäljning. Det är bara försäljningsknep från början till slut! Amazon försöker vara alla till lags och insmickrar sig hos alla för att höja sina försäljningssiffror. Däremot ska man inte vänta sig att Amazon försvarar friheten, freden, demokratin och bildningen. Vi minns hur Amazon behandlade WikiLeaks! I det fallet föredrog Amazon att tjäna de mäktiga, dvs statens regering, som s a s utgör Amazons stabilitetsgarant. Bokmarknaden är ju vad sociologerna kallar en social konstruktion. För att den ska fungera måste vissa allmänna villkor uppfyllas och upprätthållas.

Till dessa villkor hör, att man fortsätter utlåningen av böcker också när böckerna blir eböcker. Men det är övergående. Amazons försäljningsknep blomstrar bara under en liten övergångsperiod. Hela konceptet om utlåning av eböcker är förvirrat. Whispersync låter visserligen snofsigt och det fungerar också magiskt i iPaden men det är ändå bara en mystifiering av någonting som varje datoranvändare vet är mycket enkelt: att kopiera en datafil. Nå, enkelt och enkelt -- datorerna är kanske inte så värst "enkla". Men hur man än vrider och vänder på det hela är "kopiering" någonting av det mest triviala som finns och försiggår inne i datorerna och mellan datorerna i det stora biblioteket internet. Att sedan försöka få det till att man "lånar" eller "hyr" i stället för att man "kopierar" är verkligen snett.

Ja, människorna älskar att låta sig duperas av allehanda marknadsgycklare!

Men nu ska jag avsluta mitt brev, önska alla kloka bibliotekarier en skön sommarsemester och återgå till läsningen av R David Lankes intressanta lärobok "Atlas of New Librarianship"!

Mikael


Vad varje demonstrant bör veta| Paradsidan | Tid att utträda ur de villigas koalition
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23