Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


25 November
2011

Ljuspunkter

[911] 

Det mörknar därute.

Några ljuspunkter:

1

Hädanefter kommer Helsingfors stad kanske att favorisera företag som öppet redovisar sina finansiella transaktioner i varje enskilt land, country-by-country. Stadsfullmäktige i Helsingfors har fattat ett principbeslut i frågan på initiativ av Thomas Wallgren, läser jag idag i internationella Tax Justice Networks blogg där Matti Ylönen från ATTAC Finland rapporterar om saken.

Nuförtiden äger två tredjedelar av världshandeln rum inom transnationella bolag. Dessa bolag kan lätt dölja sina vinster för att undvika beskattning. Mekanismen heter internprissättning (transfer pricing). Det går ut på att man säljer till överpris från sina dotterbolag i skatteparadisen och köper till underpris från dotterbolagen i länder med ordentlig vinstbeskatting. Så styrs vinsterna till skatteparadisen.

Men detta missbruk fungerar bara så länge bolagen får fortsätta att mörka sin internhandel från insyn. Ifall städer och kommuner skulle börja kräva finansiell information av företagen om vad de gör i varje enskilt land så kunde det i princip leda till att våra tjänster och varor blev billigare i takt med att skattesmitningen minskade och skatteparadisen upphävdes. Ökad transparens kunde innebära bättre kontroll och rättvisare ekonomi.

2

På hemväg från FSCONS-konferensen i Göteborg (som i och för sig också var en ljuspunkt) passerade jag senaste vecka Finlands kulturvagga Åbo där några framåtblickande yngre kvinnor och män hade slagit läger på Salutorget i syfte att skapa en lokal utlöpare av den globala Occupy-rörelsen. Jag passade på att fotografera tavlan som de hade ställt upp vid tältets ingång: Jämför denna tavla med listorna över klagomål, de så kallade cahiers de doléances som folket i Frankrike gjorde upp innan de stormade Bastiljen år 1789! Jag gläder mig framför allt åt att YDINASEET dvs atomvapnen står allra högst på listan över saker som behöver åtgärdas — i det här fallet alltså avskaffas. Och vad bra att någon har lagt till 9/11 på slutet. Det behövs en ny, oberoende, internationll undersökning om 11 september!

Tro det eller inte, men dessa Occupy-aktioner hänger faktiskt ihop med det som framkom i punkt nr 1 härovan. Hur då? Jo, ända sedan mitten av 1980-talet har ju staterna, städerna och kommunerna gått in för en massiv utförsäljning av de offentliga samhällstjänsterna. I stället har dessa samma politiker och tjänstemän, som oberoende av partiståndpunkt har åstadkommit en privatisering utan like, sett sig tvungna att upphandla privata tjänster. Och vem har erbjudit dessa tjänster om inte de ovannämnda, skattefuskande, transnationella bolagen, som kunnat dölja sina rekordvinster med benägen hjälp från sina revisorer, för att inte tala om finansiärerna.

Så har den nuvarande förrevolutionära situationen uppstått, där bankirerna på Wall Street styr och ställer medan resten av mänskligheten knappast längre har någonting alls att säga till om. All makt ligger hos kapitalet i skatteparadisen! Och folk börjar upptäcka att de har blivit grundlurade.

Occupy Turku-tältet lär numera ha flyttat från Salutorget till torget vid Stadsbiblioteket. Ett utmärkt val av campingplats. Occupy-rörelsen har förresten också fortsatt i Helsingfors.

3

Där, i ockupationsrörelsens tält i Åbo, blev jag intervjuad i radion om min bok "Sammansvärjning - om konspirationsteori och sanningssökande". Huruvida någon annan än jag själv skulle vilja kalla detta för en ljuspunkt måste förbli osagt. Men, som jag också fick tillfälle att påpeka i intervjun ägnade jag en god del av senaste sommar åt att redigera och skriva mitt bidrag till 10-årsminnet av 11 september 2001, dvs den ifrågavarande boken som utkom just i tid före 11 september 2011. Därför blev jag naturligtvis glad när boken uppmärksammades i radion, låt vara drygt två månader senare. Intervjun upptog 15 minuter av Radio Vegas program "Åboländsk förmiddag" igår, den 25.11. Lyssna.


Folkets bibliotek beslagtaget| Paradsidan | Cory Doctorow: Dags att sluta tala om copyright
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23