Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


02 February
2012

(M)apparna ordnar sina Myrdalar

[bloggar] 

Häromdan berättade Elisabet Fornell vid virtuella enheten, Stockholms stadsbibliotek, att biblioteket, som äger rättigheterna till Alva och Gunnar Myrdals böcker, har gett ut dem på nytt i ett elektroniskt format och att alla Stockholmare (med bibliotekskort) nu kan ladda ner dem för läsning på sina apparater. Det undrades varför bara Stockholmarna skulle få tillgång till dessa Myrdalare. Redan följande dag kunde Elisabet Fornell meddela: "Det gick fortare än vi själva trodde: Alva och Gunnar Myrdalböckerna har redan hunnit in i Apples iBookstore, gratis att ladda ner för alla - inte bara Stockholmarna". Min kommentar:

Bra gjort, Elisabet. Nu har också jag, som inte är Stockholmare, laddat ner "Kontakt med Amerika" av Alva och Gunnar Myrdal genom iBook-appen. Men här finns ett litet problem. Jag har så många appar för min läsning av e-böcker. Dessutom tycks apparna bli mappar och mapparna appar... För att hålla reda på allt det här kommer jag antagligen snart att behöva en egen bibliotekarie! Och så en annan sak, fast jag kanske låter alltför kritisk. Jag hittar inte utgivningsår. När utkom "Kontakt med Amerika"? Borde det inte stå någonstans i boken? Eller är det bara jag som inte hittar det? Nåja, man kan ju alltid kolla på Shelf -- en ny app, som hänger nära ihop med Googles boklåda på nätet.

Jag installerade Shelf till det facila priset av 0,79 euro. Det kostade mig visserligen också mödan att komma ihåg två olika lösenord: ett för Apples appbutik, därefter lösenordet för mina Googleaffärer inklusive gmail. Det senare visade sig i detta fall vara min nyckel till (m)applåset.

Shelf-appen är tillsvidare inte riktigt expert på att hitta böcker om jag får uttrycka mig så (är det inte lite konstigt när mapparna ska hitta vad jag söker i stället för att jag själv, eller kanske bibliotekarien, ska hitta vad jag söker i mapparna?) Men på laptoppen kan årtalet plockas fram på direkten, det gällde bara att peta in http://books.google.fi/books?id=GHqw24YKGDQC&q=gunnar+myrdal+kontakt+med+Amerika&dq=gunnar+myrdal+kontakt+med+Amerika&hl=en&sa=X&ei=PdQoT_33F8mI4gSm1YSyAw&redir_esc=y i firefox (eld-i-röven) så fick jag veta att A.Bonnier utgav boken år 1941. Makarna Myrdal inleder sin skrift med orden "Vi undrar om de människor i Sverige som under förra kriget var mitt i livet upplevde världshistorien som en personlig katastrof, lika idealskakande och modstjälande som nu" -- tja, av det där kunde man kanske ha också ha fått underlag för en tidsbestämning förutsatt att man hade vetat vem Alva och Gunnar Myrdal var. Visste man det? Jo, nog visste man, bara man höll reda på sina (M)appar.

PS. Shelf-appen, den hyllmappen, har en avdelning för mina personliga favoriter. När jag som hastigast tittade in där också fick jag veta att en av mina favoriter är Anwar Shahs bok "Macro Federalism and Local Finance". Hur fanken kunde Googles bibliotekarier veta att jag är federalist och dessutom intresserad just av lokala valutor och sådant? This is the googlization of everything, and I should certainly worry! Men OK, jag måste måste väl kolla in den här Anwar Shah för att läsa på om mina favoritämnen. Eller...


Hur få syn på det som ännu icke är?| Paradsidan | Om redigerbar kurslitteratur på engelska, gratis
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23