Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


15 January
2013

Danska förlag lanserar lånesystem för e-böcker

[bloggar] 

Med anledning av nyheten Danska förlag lanserar lånesystem för e-böcker, som nådde mig idag via BIBLIST.

Käre Jan,

tack för dina intressanta nyheter, t. ex. boknyheten "The Battle for the Books. Inside Google's Gambit etc.", som jag beslöt att skaffa och håller på att läsa.

Följande riktar sig inte mot dig personligen. Däremot ska jag försöka hälla ännu en spann vatten över den sovande Bibliotekariens huvud.

Hur många "lånesystem för e-böcker" Du än inför så går det käpprakt åt helvete. "Lånesystem för e-böcker" är problemet, inte lösningen.

Allt som vi har eller får, inklusive livet självt, är visserligen bara till låns. I denna bemärkelse är hela vår tillvaro ett enda stort lånesystem. Utom e-böckerna, som faller utom ramen. E-böckerna är undantaget, som bevisar regeln.

Varför borde vi inte säga laissez faire, låt gå för att "låna ut" e-böcker?

Därför, skulle jag vilja svara, att vi inte vill att Google och andra multinationella bolag ska äga våra böcker. Hur långt är vi alltså beredda att gå? Att "låna" en bil kan visserligen betyda ungefär detsamma som att "stjäla" en bil. Det kan också betyda ungefär desamma som att "köpa" en bil (leasing). Men kan "bok" betyda "bil"? Nej, ty man kan inte "läsa" en bil. Lika lite kan man "låna" en e-bok.

Med vänliga hälsningar,

Mikael


En pensionerad tidningsläsares bekymmer| Paradsidan | Det stora bokkriget
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23