Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


13 August
2013

Det vimlar av politisk-etiska pirater

[bloggar] Hbl 13.8.2013 ; illustrerad av Wilfred Hildonen.

Som en kommentar till president Obamas nej till samtal med Putin under G20-ländernas inkommande möte i St Petersburg påpekade Transnationella Stiftelsen för Freds- och framtidsforskning (TFF) i Lund nyligen att samtal ansikte-mot-ansikte behövs i synnerhet då det föreligger problem (däremot kan de undvaras ifall relationen redan präglas av harmoni).

Mer än "Obamas diplomatiska blunder" (TFF) oroar mig emellertid den allmänna flatheten inför NSA-skandalen. Vi ansåg ju -- eller trodde oss veta -- att folkets frihet och makt bygger på att makten delas och ifrågasätts i ett offentligt samtal. Nu verkar vi däremot vara beredda att svälja den amerikanska presidentens och spionchefens tes, nämligen att demokratins och frihetens viktigaste förutsättning består i att den hemliga polisens övervakning av de privata telefon- och internetsamtalen mellan alla medborgare i alla världens länder, inklusive hemlandet, förblir hemlig.

TFF:s pressmeddelande kan läsas på internet. Du hittar det t ex genom att googla på rubriken "Obamas diplomatic blunder, the cowardice of Western democracies and what Sweden should do". Om du inte vill att hemliga polisen ska veta att du läser artiklar från TFF kan du eventuellt undanhålla denna information genom att installera och använda datorprogrammet TOR browser. Men det är nog viktigare att följa upp TFF:s med fleras kritik av de västliga demokratiernas feghet och att fundera på vad man kan göra för att återställa och öka friheten och demokratin.

En fransk politiker yttrande en gång för länge sedan, att krig är alltför viktigt för att överlämnas åt militärledningen. Idag kunde detsamma sägas om internet. Men i det fallet gäller satsen inte bara generalerna, utan också de politiska regeringarna. Det finns inte skuggan av en chans att herrar Obama, Putin, Xi Jinping, Reinfeldt, Niinistö osv. skulle klara av "internet governance" på egen hand och dessutom i hemlighet!

Nej, vårt förtroende för regeringarnas sätt att sköta internetutvecklingen har nått nollpunkten. Vilket förvisso är en av orsakerna till handfallenheten inför Snowden-affären och dess följder.

Men läget är inte hopplöst. Världens folk är sedan ett par decennier tillbaka i färd med att göra internet till sin egen, gemensamma underrättelsetjänst. Julian Assange, Bradley Manning, Edward Snowden och Sarah Harrison är bara några av dess berömda agenter, exempel för miljoner andra. Det vimlar redan av sådana politisk-etiska pirater i varje hörn av världen. Må journalisterna sprida den information som de tar fram och bibliotekarierna sorgfälligt dokumentera den i sina bibliotek!


Det har hänt en del i mitt piratliv| Paradsidan | Om reklam i biblioteket
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23