Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


04 September
2013

Stora fiskar äter mindre

Microsoft och Nokia
[Snea figurer] 

”Den stora frågan är om Jorma Ollila kände till hela intrigen redan från början”, skriver Staffan Bruun i Hbl 4.9. Visst, och detta är onekligen spännande med tanke på fortsättningen.

För min del tycker jag det är ganska uppenbart att våra nokiaoligarker i sitt allt intimare samarbete med Microsoft är i färd med att dra världen allt djupare ned i det globala övervakningsträsket. Finland ska tydligen tjäna som experimentfält för en orwellsk satellitövervakning av biltrafiken. (Apropå bilar ska vi inte heller glömma Ollilas ordförandeuppdrag i Shell Oil.) Vilket marknadsförs med den vanliga reklamen för nya högteknologiska exportprodukter som än en gång ska skapa ”ekonomisk tillväxt”, fler inhemska arbetsplatser och överhuvudtaget ”en ny chans för Nokia och Finland”.

Men utförsäljningen av Nokias mobiltelefonavdelning borde också väcka frågor som visserligen inte är lika dramatiska, för att inte säga mediasexiga, som den om de rikaste och ”visaste” chefernas mer eller mindre dolda intentioner. En sociolog skulle t.ex. kunna ställa den skenbart enkla men ingalunda obetydliga frågan om den fortgående globala ägar- och maktkoncentrationen i fossilkapitalismens IT-bransch. Ni vet, det där med att stora fiskar fortfarande äter mindre fiskar, och vad detta i sin tur leder till.

hbl 9.9.2013


Om reklam i biblioteket| Paradsidan | Ett framtida, kärnvapenfritt EU? Dialog med Viviane Reding och Sirpa Pietikäinen
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23