Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


12 October
2013

WikiLeaks och The Fifth Estate

[bloggar] 

WikiLeaks är någonting som i hög grad angår biblioteken och bibliotekarierna, vilket jag också skrev för snart tre år sedan när myndigheterna i USA samt bokförsäljaren Amazon med flera slog till mot nämnda organisation (Amazon försökte som känt stänga internetdomänen wikileaks.org).

Sedan dess har makthavarnas anslag mot WikiLeaks och dess källor bara fortsatt. I dessa dagar släpps sålunda filmen "The Fifth Estate" från filmbolaget Dreamworks.

Jag vill rekommendera läsning av WikiLeaks pressmeddelande om denna film och särskilt utdragen ur Julian Assanges korrespondens med Benedict Cumberbatch, skådespelaren som spelar Assange. Pressreleasen finns på adressen http://wikileaks.org/RELEASE-Julian-Assange.html.

Nedan Julian Assanges uttalande om "The Fifth Estate" i min fria översättning från engelskan:

WikiLeaks är en liten grupp av hängivna journalister och teknikaktivister, som mot alla odds tar upp kampen mot korruption och statlig brottslighet. Så lyder den sanna berättelsen om WikiLeaks som folk älskar. Men detta är inte vad filmen handlar om. Det är en film som gammelmedia gjort om den nya medierna i avsikt att dupera publiken medelst några enkla knep varav det första består i att lyfta ut WikiLeaks personal ur berättelsen. Syns Kristinn Hrafnsson, vår främsta informatör, trefaldig vinnare av titeln årets journalist, som vi sände till det krigshärjade Irak överhuvudtaget i filmen? Får vi se Sarah Harrison, vår modiga journalist som tillbringade 39 dagar på Moskvas flygplats för att skydda Edward Snowden - och som nu i praktiken är en flykting från Storbritannien? Knep nummer två innebär att skriva in gammelmedia i berättelsen. I stället för den spännande och sanna historien serveras vi en film om en harmlös tysk IT-arbetare som inte ens var på plats, ett uppdiktat redigeringsgräl med de gamla tidningarna och UD i rollen som som räddande ängel.. Resultatet är ett geriatriskt sömnpiller som bara USAs regering kan gilla.

---

Med vänlig hälsning,

Mikael


Ett framtida, kärnvapenfritt EU? Dialog med Viviane Reding och Sirpa Pietikäinen| Paradsidan | "Att läsa, dela med sig och öppet ställa frågor" (Char Boot)
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23