Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


18 January
2014

Assange: "Ta anställning vid CIA, gå in på bollplanen och kom ut med bollen"

[grundlagar] 

1 januari 2014. Vid årsskiftet uppmanade WikiLeaks grundare Julian Assange världens systemadministratörer och hackers att förena sig. "Vare sig vi vill det eller inte kommer vi alla att bli en del av den här staten", sade han. "Vårt enda hopp består i att bestämma vilket slags stat vi ska bli delar av."

Assange talade över Skype från sin asyl på Ecuadors ambassad i London till deltagarna i Chaos Communication Congress i Hamburg. Som diskussionsledare fungerade WikiLeaks rådgivare Sarah Harrison och forskaren i datasäkerhet Jacob Appelbaum. Den ca fem minuter långa Skypesessionen med Assange avbröts flera gånger, vilket enligt ett Twittermeddelande från WikiLeaks berodde på sabotage.

Assange jämförde dagens systemadministratörer och hackers med industriarbetarna i arbetarrörelsens historia och bad dem inse att också de bildar en mäktig samhällsklass. Edward Snowden har visat vad en enda medlem av denna klass kan åstadkomma, påpekade han. "Hackers och tekniska specialister bör ta emot jobb inom underrättelseväsendet och andra statliga organ och ta fram ännu fler dokument -- ta anställning vid CIA, gå in på bollplanen och kom ut med bollen", sade han.

Det handlar inte om att göra skada eller att sätta stopp utan om att flytta över informationen från ett apartheidsystem där den kontrolleras av dem som har extraordinär makt till den digitala allmänningen, poängterade Assange.

Programinslaget med Sarah Harrison, Julian Assange och Jacob Applebaum under CCC-kongressen i Hamburg kan ses på en ca 22 min. lång Youtubevideo länkad till sajten leaksource.wordpress.com.

Mikas kommentar : Ovanstående är inte bara ett memento för de datorkunnigaste informationsspecialisterna och journalisterna i anfallskedjan utan också och i synnerhet för bibliotekarierna och arkivarierna i försvaret. Tillägg 18.1. Efter president Obamas överslätande tal 17.1. och direktiv rörande USA:s insamling av metadata om medborgarnas privata telekommunikation skulle man vilja tillägga, att det som Assange sade vid årsskiftet också borde vara ett mene tekel för stormaktsledarna. Tempora mutantur potestas mutatur in illis, tiderna förändras och den världsliga makten förblir inte vad den har varit.


Nukleära utgångar och ingångar| Paradsidan | Bokhyllornas nyheter och friheter
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23