Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


20 May
2014

Varför alla dessa lyxkryssare?

[Snea figurer] 

En vän ondgjorde sig över att det fortfarande (trots ekokrisen) byggs så många lyxkryssare:

— Det finns ju ingen människa som behöver dem. Utom båtbyggarna förstås, men man borde väl kunna hitta på något annat? inte försvarar vi ju heller krigen med vapenindustrins arbetstillfällen - eller är det kanske just det vi gör? sade hon.

— Ja, det är väl ungefär det vi gör, svarade jag. Utan alla pågående krigsförberedelser skulle naturligvis en massa arbetsplatser gå förlorade. Så att politikerna tycker sig vara tvungna att försvara krigsförberedelserna för att inte förlora sina väljare, som inte vill förlora sina arbetsplatser. Men i praktiken innebär detta att politikerna försvarar själva kriget. Eller finns det något historiskt exempel som visar att krigsförberedelser leder till fred?

Men var kommer lyxkryssarna in i sammanhanget? Skulle en konvertering av krigsindustrins skeppsvarv till civil industri leda till produktion av ännu fler lyxkryssare än idag? Det tror jag inte. Industrisamhällets ekonomi är en krigsekonomi. Att avskaffa krigsekonomin måste betyda att upphäva industrisamhället som sådant och därmed också den sk. ekonomiska tillväxtens logik. Då kunde vi få ett samhälle där litet vore vackert och därför även båtarna och skeppsvarven blev mindre. Men segla vore förstås fortfarande nödvändigt eller något man gjorde för sitt höga nöjes skull. Luxus!

Annars, se resultaten i Ungdomsvalen. Ifall de unga fick bestämma skulle finlandssvenska Mikael Böök från Piratpartiet vinna en plats i EU-parlamentet, resultaten (på finska) är HÄR! på ungdomsorganisationen Allianssis webbplats.


Valhörna 2: Är EU verkligen ett fredsprojekt?| Paradsidan | Valhörna 4: När ska vi debattera TAFTA?
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23