Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


04 November
2014

Om Alice Bah Kuhnkes uttalanden i introduktionsintervjun

[grundlagar] Sveriges nya kulturminister Alice Bah Kuhnkes uttalanden i introduktionsintervjun (SvD 20 oktober) är behagliga men tyvärr rätt intetsägande. Vilket tydligen också är meningen att de ska vara: «Alice Bah Kuhnke säger att mediernas situation definitivt är en politisk fråga, men hon vill inte avslöja hur den rödgröna mediepolitiken ska se ut.» Lite vägledning ger dock formuleringen «få ihop vårt land», syftande på «ett land med klyftor och polarisering». Och i ordet «läsförståelse» ekar ett humanistiskt bildningsideal. Det är bra.

Vad jag saknar är en indikation på förståelse av internet(s) och bibliotekets universalitet. Hur få ihop ett internet — allas vårt internet — när klyftorna och polariseringen bara växer mellan korporationerna i molnen och användarna på marken? Vilken politiker bryr sig om vårt internet?

Apropå «debattbiblioteket»: detta är faktiskt vad biblioteket sedan mycket länge också tycks vara, ifall man lyssnar till de röster, som talar ur dess hyllor och skåp, och som mer eller mindre fritt får stöda eller motsäga varandra. Men biblioteket och bibliotekarierna har brukat undvika att höja de egna rösterna. (…»en blid mjölkflicka eller en praktfull dam, men alltid klädd och utrustad enligt sin herres vilja» — Suzanne Briet)

Bibliotekarierna borde bry sig mer om internet. Internet behöver en agenda. Det vore närmast bibliotekariernas sak att sätta den agendan.

(ovanst. är en kommentar i "Bibliotekket tar saka".)


Om du vill ha fred| Paradsidan | LuxLeaks — mer om bibliotekets roll i demokratin
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23