Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


12 November
2014

Minnets kamp mot LuxLeaks är demokratins kamp mot kapitalismen.

[Snea figurer] 

LuXLeaks syftar på innehållet i dokumentären om de stora pojkarnas avancerade skatteplanering, som YLE till många tittares förtjusning sände i måndags (10.11.). Med "stora pojkar" avser jag cheferna för storbolagen, deras chefsjurister och chefsbokförare samt våra ledande politiker och bland dem särskilt Jean-Claude Juncker, det lilla men i finansvärlden så betydelsefulla landet Luxemburgs fd. finans- och premiärminister, nyligen utsedd EU-kommissionens ordförande.

Det ifrågavarande programmet i dokumentärserien MOT, rubricerat "Strunt i skatterna - Luxemburg fixar" och briljant redigerat av YLE:s egen grävande journalist Minna Knus Galán, kan fortfarande ses över internet, också från utlandet, via YLEs Arena. Länkadressen är http://arenan.yle.fi/tv/2270171. Men bara i fyra veckor, sedan tas det bort från YLEs webbplats.

Varför det tas bort är lite svårt att förstå. Jag är rädd för att inte heller biblioteket kommer att kunna visa det på sin webbplats (http://www.biblioteken.fi) om, säg, fyra månader. Och knappast har Brages klipparkiv heller fått någon kopia. Detta förstås bara ifall någon bibliotekarie eller arkivarie till äventyrs skulle låta sig besjälas av Pragvårens anda och erinra sig att "Minnets kamp mot glömskan är människans kamp mot makten", som den tjeckiske författaren Milan Kundera en gång så vackert uttryckte vår belägenhet i "Skrattets och glömskans bok".

Nåväl, I skrivande stund (12.11.) har programmet redan spelats upp 9009 gånger, enligt Arenans statistik. Därmed får vi väl räkna med att åtminstone några tittare ska minnas programmets innehåll ännu efter, säg, fyra år?

Tja, det kan man tyvärr inte alls vara säker på.

Men det är ju helt lagligt! har en lång rad aktningsvärda medborgare redan hunnit utbrista och intyga beträffande LuxLeaks.

Just det! Och det som är lagligt är normalt. Så går det till, helt enkelt. Men just därför glömmer vi också mycket gärna och lätt bort LuxLeaks. Det blir en vana som man inte behöver tänka på för att leva med och efterleva. Ja, det blir en regel, som man efterlever och till slut också lär sig att älska.

Minnets kamp mot LuxLeaks är demokratins kamp mot kapitalismen.

Glöm inte LuXLeaks!

Mikael Böök
Medlem i föreningen ATTAC för en global skatt på finansiella transaktioner


LuxLeaks — mer om bibliotekets roll i demokratin| Paradsidan | Vad är läget beträffande Julian Assange, WikiLeaks och Edward Snowden?
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23