Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


24 September
2005

HBL och Ny Tid borde öppna för trackback + MIDAS

Blinda hönan ska ha tack för tipset
[bloggar] 

Tidningarna borde öppna för inkommande länkar (trackbacks).

Alla som vill kan naturligtvis redan idag kommentera HBLs artiklar på sina egna bloggar. Men det spännande vore ju om artikeln hos HBL skulle visa den länkade listan över alla dessa inlägg på nätet.

I ovanstående citat från bloggen “Blind höna – hittat på nätet och i världen” har jag bytt ut “DN” (dvs Dagens Nyheter, Stockholm) mot HBL (Hufvudstadsbladet, Helsingfors). Jag hade också kunnat skriva “Ny Tid” (en finländsk veckotidning, som hör till mina favoriter).


HBL ger fn inte tillgång till artikelarkivet via webben (eller så är det bara jag som inte har lyckats hitta länken till Hbls webbarkiv), vilket betyder, att inte heller trackback-funktionen fn vore meningsfull.Med ovanstående anteckning och med den här notisen vill jag samtidigt testa Epoz, en html-editor som fungerar online. Jag skriver detta med hjälp av Open Office 1.1. för Linux. Nu ska jag kopiera det till det virtuella klippbordet. Sedan ska jag infoga det i Epoz – Mikas blogg har nämligen en inbyggd Epoz-service. Min förhoppning är, att layouten (egentligen någonting som kallas “rich text controls”, och som använder det sk MIDAS-protokollet) skall följa med. Detta är ganska viktigt med tanke på webbpubliceringen. Man ska alltså inte behöva markera kursiv, fetstil, indragning osv. på nytt när man har klistrat in en text i sin webbapplikation, utan de ska automatiskt följa med från textbehandlingsapplikationen... Dessutom måste webbläsaren stöda MIDAS.


Igår märkte jag till min förvåning, att detta är ett problematiskt kapitel för Mac-användare. För det första stöder inte Maccens egen Safari-webbläsare Epoz WYSIWYG-gränssnitt. För det andra verkar det som om NeoOffice (en variant av Open Office för Mac) eller t ex TextEdit (Macens standardverktyg för textbehandling) inte skulle stöda MIDAS. Få se nu om kombinationen OpenOffice 1.1. -UbuntuLinux 5.04 klarar det här...Tillägg post paste: Tammefan, det gick ju bra! (Men hur ska man få MIDAS att funka på maccen?)

PS Ge en svensk översättning av trackback! Spåra tillbaka? Spåra till källan? Återkoppling?
"Vi borde ta ett internationellt grepp på skattepolitiken"| Paradsidan | Planeta Porto Alegre
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23