Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


15 December
2006

A propos det viktigaste

[911] 

En bekant från Sverige lyssnade på radioprogrammet om 911, som jag har nämnt i ett tidigare inlägg. Han skrev:

Tack för radioprogrammet, har lyssnat, mycket intressant! Tror inte att Sveriges Radio varit ens i närheten av att göra något liknande.
Jag svarade så här:

Det är bara ett enstaka program för en språklig minoritet.

Jag vet inte med Sveriges Radio, men t.ex. italienska televisionen har sänt några utmärkta program om 911.

Har du läst David Ray Griffins böcker om 911? De är det mest övertygande som jag har läst i ämnet. Jag finner, att Griffin lämnar fältet öppet för ett antal tolkningar, samtidigt som han presenterar ett brett perspektiv på händelserna. Han är alltså inte någon fanatisk anhängare av den ena eller andra teorin.

Griffin har t.o.m försökt sätta in händelserna 911 i ett världshistoriskt, teologiskt-politiskt perspektiv, nämligen i boken Christian Faith and the Truth Behind 9/11: A Call to Reflection and Action, (Westminster John Knox Press), 2006.

Jag delar på många punkter hans allmänna syn på världsläget trots att jag inte själv är en troende kristen. David Ray Griffins tänkande är så att säga värdigt vår västerländska civilisation, vilken dock tillsvidare bara finns på papperet, som en god idé, för att parafrasera Mahatma Gandhi.

De mera seriösa kritikerna av Griffin och "rörelsen för sanning om 911", såsom Noam Chomsky och Alexander Cockburn (den senare är visserligen inte riktigt på Chomskys nivå), brukar framhålla att USAs regering har gjort sig skyldig till allvarligare brott än 911, samtidigt som de kategoriskt avfärdar teorierna om att USAs regering made-it-happen-on-purpose eller let-it-happen-on-purpose. Den pågående ockupationen av Irak, till exempel. Jag finner att dessa våra kritiker har en viktig poäng. Man måste undvika att få 911 på hjärnan. 911-händelserna representerar trots allt bara ett av många viktiga skeenden i världen och de är inte nödvändigtvis ens det viktigaste som har skett i den nuvarande fasen av historien.

A propos "det viktigaste":

Daß wir so gerne sagen möchten »Das Wichtige ist das« - indem wir für uns selbst auf die Empfindung deuten, - zeigt schon, wie sehr wir geneigt sind, etwas zu sagen, was keine Mitteilung ist. -- Wittgenstein, Phil. Untersuchungen, 298. (http://www.geocities.jp/mickindex/wittgenstein/witt_pu_gm.html)

Med vänlig hälsning,

- Mikael


Attac Europe is re-inventing the wheel| Paradsidan | Uusi alku Ranskan Attacille
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23