teltat nousevat Kasaranissa
(Nairobi, sunnuntai 14.1.2007) Maailman sosiaalifoorumin telttoja pystytetään Kasaranissa, Nairobin stadionilla, joka sijaitsee kenties kymmenen kilometria kaupungin keskustasta. Tie Kasaraniin on osittain varsin huonossa kunnossa. Arkipäivisin liikenneruuhkat ovat kuulemma hirveitä. Tänään, sunnuntaina, matka kesti kuitenkin vain parikymmentä minuuttia, yksityisautossa.
Liikenneruuhkat lienevät sittenkin pienempi ongelma. Olisi esimerkiksi ihme, mikäli Maailman sosiaalifoorumin brasilialiset perustajat (Porto Alegren perintöineen) , intialiaset jatkajat (WSF pidettiin, kuten muistamme, Mumbaissa v. 2004) ja nyt myös sen afrikkailaiset toteuttajat saavuttaisivat täydellisen yhteisymmärryksen Nairobin sosiaalifoorumin järjestämisestä. Mutta hyvä, että edes yrittävät.
Järjestäjien ydinjoukko (The WSF Organising Committee) on muuttanut Kasaraniin. Pääsisäänkäynnin pihalla Esther Obachi, Kenian kirjastoseuran sihteeri ja minä vaihdamme kuulumisia Oloo Onyangon, WSF-komitean kansallisen koordinaattorin, kanssa. Valitamme molemminpuolisesti että yhteys komitean Muistiprojektin (The Memory Project) ja kirjastoprojektimme välillä on oikeastaan alkanut toimia vasta nyt, viikko ennen WSF:n alkamista. Emme ole vielä nähneet Professoria, WSF-komitean puheenjohtajaa. Joidenkin sanotaan jopa yöpyneen hänen ovensa edessä päästäkseen hänen puheille.
Keskiviikkona on luvassa yhteinen briiffaus Muistiprojektin kaikille vapaaehtoistyöntekijöille, joihin kirjastonhoitajien pilottihankkeen osallistujat ja minä olemme liittymässä. Muistiprojektista vastaavalla nuorella ugandalaisella, Noela Ojaralla, kuten miellä muillakin, riittää tekemistä: miten tallentaa sosiaalifoorumi muistiin (ts. miten torjua sosiaalifoorumin muistin menetys) , miten hyödyntää aikaisemmista WSF-tapahtumista saatuja kokemuksia ja miten taata sosiaalifoorumin jatkuvuus siinä muodossa, jonka se on saanut, siis avoimena tilana (An Open Space) ?
Miten laajentaa sosiaalifoorumin prosessia joitakin satoja tuhansia aktivistia käsittävästä joukosta miljooniin ja taas miljooniin kansalaisiin ympäri maailmaa? Siinäpä varsinainen kysymys.
***
WSF:n "lopullisen ohjelman" piti ilmestyä webissä (http://www.wsf2007.org) "ennen viikonloppua"; tänään, puolipäivään mennessä, se ei vielä ollut ilmestynyt. Jos "lopullinen ohjelma" kuitenkin ilmestyy melkein viikko ennen itse tapahtumaa, täällä tehdään maailmanennätys. Sillä Porto Alegressä ja Mumbaissa Maailman sosiaalifoorumin "lopullinen ohjelma" aiheineen, paikkoineen ja kellonaikoineen, on ollut saatavilla vasta avauspäivänä. Ainakin WSF:n dokumentoitia suunnittelevien ihmisten kannalta olisi epäilemättä mukavaa, jos tässä kohdin
onnistutaan tällä kertaa skarppaamaan, vaikka sanomattakin on selvää, että kaikkea ei voi tallentaa, dokumentoida ja muistaa. Komitean lehdistötiedotteen mukaan sosiaalifoorumiin odotetaan 150.000 osaanottajaa. Konferensseja, seminaareja, työpajoja, keskusteluja y.m. oli määräaikaan mennessä (se meni umpeen joulukuun puolivälissä) rekisteröyty yli tuhat. Valikoida täytyy siis joka tapauksessa ja "lopullisesta ohjelmasta" voi oikeataan puhu vain lainausmerkeissä, sillä se mitä tapahtuu todella poikkeaa, kuten tiedetään, aina suunnitelmasta.
***
Kasaranissa tehdään telttoja, mutta kuka tietää mitä esimerkiksi tämän kaupungin slummeissa ajatellaan tulevasta suurtapahtumasta? Yritän seurata Nairobin englanninkielisiä päivälehtiä, jotka tosin ovat sellaisia kuin lehdet yleensä; mutta juuri sen tähden niistä ei tässä suhteessa ole suurta apua. Huomiseksi olen sopinut tapaamisen kahden nuoren slummi-asukkaan kanssa.