Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


18 March
2007

Hackerns etik

[Snea figurer] 

Nedanstående motiveras med att idag är den dag då UNESCOs Konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar träder i kraft, vilket är en ljuspunkt. För det andra tävlar politikerna i Finland idag på valdagen om medborgarnas röster. Då kan det vara befogat med några synpunkter på tävlan och statens  ändamål.

Pekka Himanen vann med sin bok om hackeretik för några år sedan  internationell berömmelse som en förespråkare för ett innovativt och frihetligt  informationssamhälle.  Också i hemlandet har han regelbundet lyfts fram som profet och orakel bl.a. av tidningen Helsingin Sanomat. För ett par år sedan anlitade också riksdagens framtidsutskott honom för en  enmansutredning, mot ett honorar som var furstligt nog för att få flera av hans kolleger att höja på ögonbrynen. Ingen ställde ändå till med något större rabalder.  Dessutom kan det ju tyckas rättvist att en humanist för en gångs skull får ordentligt betalt.

Men i dagens Helsingin Sanomat ges inte bara Himanen utan hela det officiella Finland en ordentlig näsbränna av filosofistuderanden Ilja Lehtinen. Det var då verkligen på tiden att någon påpekade detta: att hela syftet med de i och för sig sympatiskt klingande begrepp som  Himanen strör omkring sig ("läheisyys", "välittäminen", "kohtaaminen" osv.)  består i att öka företagens konkurrenskraft och försäljning i den stat där han för tillfället råkar befinna sig!

Lite orättvist blir det trots allt när Ilja Lehtinen gör Platon till Himanens lärofader. Platon var visserligen ingen demokrat, utan han ansåg som bekant att staten borde styras av filosofer - med eller utan folkets samtycke -  men hans aristokratiska filosofi var  inte som Himanens inriktad på ekonomisk vinning; än mindre gick Platons planer ut på att den filosofiska statsledningen ska berika sig själv. Tankarna bakom Platons idealstat har kort sagt föga gemensamt med de idag förhärskande pöbelaktiga idéerna om kunskapen som en kapitalinvestering och kulturen som en exportvara.

En annan och kanske viktigare invändning mot Ilja Lehtinens i och för sig mycket välkomna kritik gäller de olika betydelser, som tävlan kan och bör ges på livets olika områden. Företaget, som tävlar med sin produkt på världsmarknaden är i grunden inkommensurabelt med konstnären, som vinner ett kulturpris, vetenskapsidkaren som utnämns till "toppforskare" eller idrottaren, som inhöstar en guldmedalj - för att inte tala om staten och EU, som i de globala problemens tidevarv ju snarare borde ha till uppgift att  samarbeta än att tävla med övriga stater.

Det är mycket typiskt just för vår tid och vårt land (Finland) att dra all slags tävling över en kam och att mäta alla prestationer med  företagets vinst och utdelning som måttstock. Självklart leder det också till motreaktioner. Men slutsatsen blir inte, att tävlingarna bör läggas ned, utan att det krävs annorlunda mål och metoder.  Sålunda bör statens mål inte vara att konkurrera ut andra stater såsom ett affärsföretag strävar efter att slå ut sina konkurrenter. Målet för en konstnär måste väl i någon mening alltid vara att tävla och vinna, men kanske inte främst för att förtjäna pengar och väl inte nödvändigtvis på de övriga konstnärernas bekostnad? Och vem vinner inte på att filosoferna tävlar med varandra i vishet?

Linus Torvalds skriver i sin prolog til Pekka Himanens bok att hackers i stil med han själv  "vill göra någonting, som de tycker att är intressant i sig och som de kan dela med andra" (Hakkerietiikka, s 15). Det ligger mer klokhet i denna enkla bekännelse än i allt himanenskt svammel om "den innovativa staten". Tyvärr har Pekka Himanen gått och vänt upp och ner på hackerns föredömliga arbetsetik.
World Public Finances for all and none| Paradsidan | How we vote
Kommentarer
(Kommentarer saknas.)

Posta en kommentarSkriv ordet du ser på bilden i textfältet: refresh


>> Mikas hemsida

Powered by COREBloglaskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23