Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!
Entries : Category [ bloggar ]
the media is the message (alternativt: the massage), skrev Marshall McLuhan. Är bloggen budskapet?

föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

03 December
2007

Power och power

[bloggar] 

(liten lokalpolitisk kolumn i Ny Tid)

Den här gången befinner jag mig i Kenya när ett SMS från nytidredaktionen påminner mig om att jag borde skriva en liten kolumn om den lokala politiken. (Alldeles som om jag inte hade annat att syssla med.)

Det är valtider och valen gäller såväl president Kibakis eventuella andra femårsperiod vid makten som platserna i det nationella parlamentet och dessutom de lokala råden i städer och landsorter inklusive huvudstaden Nairobis stadsfullmäktige.

En kandidatlista med 2600 namn offentliggjordes i onsdags. Partiernas mångfald bildar en vid första anblicken ogenomtränglig djungel och kvicksilverpelaren i den politiska termometern stiger från dag till dag.

President Mwai Kibakis rådande styre backas upp av partiet PNU (Party of National Unity), som liksom huvudkontrahenten Raila Odingas ODM (Orange Democratic Party) har tillkommit enkom för valen 27 december. Under de senaste dagarna har man anklagat varandra för att sprida anonyma hatbrochyrer. En ODM-politiker sköts till döds igår i Nairobi och ett antal människor har misshandlats till döds, varav en för att han bar fel partis T-skjorta. För många kenyaner verkar för övrigt T-shirts vara åtminstone den nästviktigaste valfrågan. Det handlar om att förtjäna shillings på försäljningen. Och man behöver inte rösta på ett parti fast man säljer deras T-skjortor.

Vad valen i övrigt, och särskilt då lokalvalen, egentligen handlar om är kanske inte alldeles lätt att få reda på.

När det ovannämnda textmeddelandet från Ny Tid nådde mig i förrgår var jag på väg till Nakuru. Bilresan tar ca fyra timmar. Hemma hos Matthew, 84, ett stycke utanför Nakuru hade jag möjlighet att i lugn och ro diskutera lokalpolitik i trädgården.

Vägförbindelserna verkar ligga högst på farmaren Matthews lista över saker som bör åtgärdas. Alla partier lovar också förbättra vägarna. Jag noterar att flera avsnitt av huvudvägen har breddats och belagts med ny asfalt sedan januari i år. Delvis med stöd från EU om man får tro skyltarna längs vägen.

Varken Matthew eller någon annan jag träffat tycks räkna med den gamla järnvägen från Mombasa till Ugandas gräns. Den förekommer inte heller i valtalen. Privatiseringen av järnvägen för några år sedan blev tydligen en total flopp.

Matthew med hustru jämte besökande barn och barnbarn får vatten rörledes ända från Naiwasha. Vattenförsörjningen sköts av "the government" och fungerar till belåtenhet bara man betalar avgiften. Och himlens makter ser till att hålla Matthews majs, pumpor, apelsiner, avacadoträd och bananer vid liv.

  • From where comes the power, frågar jag på min brutna engelska. Innan Matthew hinner svara inser jag att min fråga kunde behöva en närmare förklaring. Men medan jag mumlar något om "electricity" börjar Matthew tänka i en mer filosofisk och strategisk riktning. "The power comes from the government", konstaterar han efter en stund. Där är vi igen. Makten emanerar från centralmakten, vilken politik det än gäller.

Efter lite diskussion, varunder det bl a framgår att Kenya köper el från Uganda, vänder sig Matthew till Julie, som kommer från Förenta Staterna. "Nå vem styr i ditt land då", undrar han. "Vi styrs av multinationella korporationer", får han till svar.

Ja, och vem är det egentligen som bestämmer att vi ska få ytterligare ett, två eller tre nya kärnkraftverk till Lovisa, undrar jag i mitt stilla sinne.


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

18 December
2007

Visast i Europa är inte den som sålt mest mobiltelefoner

[bloggar] 

På Pernå kommunalfullmäktiges möte igår kväll höll jag (grön, Janne Länsipuros suppleant) ett kort tal om kommunreformen för att motivera varför jag ställde mig bakom Lilian Westerlunds (sfp) förslag. Lilian föreslog att beslut angående ett samarbetsavtal med Lovisa (och därmed sammanslagning av Pernå kommun med Lovisa stad) skulle uppskjutas till 2009, eftersom avtalets ekonomiska följder inte har utretts tillräckligt.

Jag kallade kommunreformen för bara ytterligare ett exempel på "Sailasta menoa", ett uttryck som studenterna har använt i debatten om det sk "toppuniversitetet". Det är ju ändå en och samme Raimo Sailas, finansministeriets kanslichef alltså, som styr i detta land, det må sedan gälla framtidsforskningen eller åldringsvården.

Ska vi ha en större enhet så vore det nog klokare att bilda kommunen Östra Nyland, påpekade jag också. Förutsatt att vi då skulle ta oss en ordentlig funderare på hur den kommunala demokratin skall vidareutvecklas, och tillika på hur vi vill utforma förhållandet mellan "stad" och "landsbyggd" i framtiden. Det är som i EU, tillade jag: vi måste lära oss att bygga vårt samhälle på federalistiska principer.

Men se: att kräva lite betänketid för att utreda grunder och alternativ anses inte vara realistiskt. Sålunda förkastades förslaget med 13 röster mot 8 och därmed skulle Pernås saga vara all. Den sedan Medeltiden existerande bygemenskapen skulle nu, i extatiskt-teknokratiskt ögonblick, upphöra och förvandlas till "stad".

Trodde vi.

Men återbudet kom redan med desserten (på kommunens åtföljande julmiddag), dvs nyheten om att kommunalfullmäktige i Strömfors förkastat samarbetsavtalet med Lovisa upphävde Pernås beslut om att godkänna det. Staden Lovisa plus enbart byarna i Pernå och Lovisa anses nämligen vara för liten för Cay Sevons gyllene tvångströja.

Den gyllene tvångströjan, även kallad ramlagen, är en annan benämning för den ovannämnda realismen.

Hur mäter man kvaliteten, halten, på den rådande realismen? Jo, den mäter man som bekant med vishetens mått.

Och visheten består, tror vi oss veta, i förmågan att sälja mobiltelefoner. Den som har sålt mest mobiltelefoner är visast i Europa. Detta framgår av valet av Jorma Ollila till gruppen av vise män, som ska utstaka EUs framtid.

Efter desserten, då vi önskade varandra God Jul och annat trevligt, tog min obundna fullmäktigekollega Marjo Vuokko till ordet och citerade Thomas av Kempis: ibland är det ens plikt att göra sådant som man egentligen inte vill göra, påpekade hon.

Men Thomas av Kempis budskap var ju att vi skulle följa Jesus, tänkte jag då, lätt omtumlad och förskräckt. Inte menade han väl att vi måste följa Sailas?

Europas visaste man är trots allt inte den som sålt mest mobiltelefoner!


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

22 December
2007

Gott slut!

[bloggar] 



föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

30 December
2007

På en obekant plats

Risto Isomäkis roman Litium 6
[bloggar] 

På en obekant plats står ett stort magasin
som vaktas av vakter med motorkarbin
(Lars Huldén)

När Lauri Nurmi, huvudpersonen i Risto Isomäkis roman Litium 6*, efter många äventyr äntligen möter sin fiende och motståndare väntar överraskningarnas överraskning. "Detta kan inte vara sant, tänkte han. Ingen skulle kunna uppfinna och iscensätta en så vansinnigt djävulsk plan".

Romanens skickligt uttänkta upplösning blir ett memento om det intellektuella och moraliska styrkeförhållandets strategiska betydelse i atomåldern. Den som är vid bättre mental hälsa och klokare än sin motståndare har en god chans trots motståndarens overkillkapacitet. Vilket tyvärr inte är särskilt trösterikt eftersom du och jag sowieso hör till förlorarna vem som än segrar i det pågående kriget mot terrorismen.

Medges att boken ställvis är pinsamt dålig. Det förekommer gång på gång hjältebravader av typen "Buffalo Bill sköt ett skott och 40 indianer störtade sårade till marken". Romanens form och stil är schablonmässiga på ett sätt som antyder att författaren hoppas bli rik på en översättning för den amerikanska bestsellermarknaden och filmversionen.

Det kunde förstås vara Risto Isomäki väl förunnat att tävla med underhållningsscenens giganter. Det väsentliga i Litium 6 är nämligen stoffet, inte stilen eller den konstnärliga helheten. Denna upplysningsroman försöker i thrillerns form bearbeta elementen i den mardröm, som ända tills helt nyligen brukade kallas för atomåldern. Framför allt påminner den om att varje civilt kärnkraftverk är en potentiell atombomb.

Tänkte ni på orden terrorism och terrorist? Rätt gissat: Lauri Nurmi och de övriga hjältarna och hjältinnorna i Litium 6 arbetar vid den amerikanska Nuclear Terrorism Unit (NTU), ett fingerat namn, som i och för sig väcker frågan om vari skillnaden mellan kärnkraftsterrorism och kärnvapenterrorism egentligen kunde tänkas bestå.

Litium 6 kunde inte ha skrivits utan mycket grävande i atomålderns historia. Första generationens atomfysiker citeras flitigt. Personerna i boken vet massor om kärnkraft och politik. Till och med den prostituerade Katharine Henshaw, som frivilligt kontaktar NTU-spanarna för att ge några viktiga upplysningar om litiumstölden i berättelsens början, är en f d universitetsstuderande i kemi och fysik!

Medan boken skrivs och läses av dig och mig sluter USA kärnkraftsvtal med Indien, besluter Tony Blairs regering om modernisering av Storbritanniens kärnvapenstyrkor, drabbas Kashiwazaki-Kariwa (världens största kärnkraftverk) av jordbävning, säljer Sarkozy kärnkraftverk åt Ghaddafi och störtas kärnvapenmakten Pakistan i politiskt kaos efter mordet på Benazir Bhutto.

Och medan allt detta sker fortsätter Sömngångaren, som heter Media, sin osäkra färd genom mörkret. På något konstigt vis fortlever också övertygelsen om att atombomber och kärnreaktorer är precis vad som behövs för att förlösa mänskligheten (eller åtminstone det egna landet; eller "den västerländska civilisationen") ifrån krig, fattigdom och problem med miljö och klimat. Annars skulle vi väl för länge sedan ha gjort oss kvitt dem?

Fast kanske kommer fusionsreaktorer en dag satt ge människorna tillgång till praktiskt taget oändliga mängder av energi? Litium 6 borde fungera som en varning mot denna livsfarliga illusion.

Mikael Böök

---
* Tammi, 2007, 343 s.


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

01 February
2008

Connecting People!

[bloggar] 

"Eftersom transnationella stridsåtgärder är förbjudna i arbetskonflikter måste vi reagera mot orättvisan som konsumenter", förklarade ordförande Mikko Sauli när Attac Finland för en dryg vecka sedan utlyste en bojkott av Nokias produkter.

Nokias nedläggning av mobiltelefonfabriken i Bochum är en följd av finansglobaliseringen. Det är inte längre nog att produktionen är lönsam. Ifall vinsten kan ökas ytterligare dikterar finansmarknaderna flyttning, i detta fall från Bochum i Tyskland till Rimnicu-Vilcea i Rumänien.

Ytligt sett är Nokia ett bolag som producerar mobiltelefoner. Egentligen handlar det om insatser i ett penningspel.

Folket saknar tillsvidare makt att stoppa de globala finansmarknadernas diktat. De politiker som folket har valt till sina representanter brukar stå lika handfallna infor finansglobaliseringen som Matti Vanhanen inför Kemijärvirörelsen.

Rörelsen Attac, som uppstod för att upplysa folket om finansglobaliseringen och dess följder, föreslog ursprungligen en beskattning av det globala spelet med valutor, värdepapper och derivat. Frankrike, Brasilien, Chile och Spanien tog upp förslaget i FN. Men inte ens regeringarnas version av tobinskatten infördes, trots att den inte på minsta vis hade stört kapitalets fria rörelser.

Attacs upplysningskampanj mot finanskapitalisternas eget fosterland, känt under namnet Skatteparadisen, gav upphov till Nätverket för Rättvis Beskattning (Tax Justice Network), vars experter numera flitigt citeras i den internationella finanspressen.

En våg av internationell kommunikation mellan mänskor som drabbas av finansglobaliseringens följder tycks vara på väg. I det sammanhanget verkar Attac Finlands bojkottförslag fungera bra. Tyska Attac har uttryckt sin solidaritet med arbetarna vid Stora Ensos fabrik i Kemijärvi. Fallet Nokia diskuterades också i Rimnicu-Vilcea på Världens sociala forums aktionsdag 26.1.

Ett demokratiskt och socialt EU skulle kunna få bukt med finansglobaliseringen och företagsjättarna. Men i så fall borde Attac-aktivisterna i EU och de övriga EU-medborgarna först enas om att ena EU underifrån. Därtill behövs säkert också Nokias mobiltelefoner. Connecting people!

Publicerad: Ny Tid 5/2008


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

15 February
2008

Debatten om slaveriet är härmed avslutad (Red.)

[bloggar] 

Hej , en hälsning, bara. Hur går det med lunginflammationen? jag håller på med att repa mig ifrån sinusiten. Som ett led i detta läste jag Mehiläispaviljonki en gång till, nu i dess svenska version Bipaviljongen. Den är lika tät som en bisvärm och god som en honungskaka! I övrigt får jag inget till stånd. Jag har också påbörjat tredje volymen av Lawrence Wittners A History of the World Nuclear Disarmament Movement. De två första volymerna har jag inte skaffat och inte heller läst. "Toward Nuclear Abolition" heter tredje bandet, vars undertitel är: 1971 to Present. År 1971 begrep jag ännu inte att kärnkraften är en avgörande fråga, eller att svaret lyder: Abolition. Det insåg jag först nel mezzo del cammin'.

Abolitionister, det är vad vi blev.

Men vi har misslyckats. Vår generation - din generation, min generation - särskilt då min generation.

Hans Rosing (Hbl 15.2.) är rädd för att det är fel på hans logik som han har undervisat i 35 år! Men det inte fel på Rosings logik utan felet sitter i atomsoporna, fast det begriper tydligen inte han. Vad är det egentligen han inte begriper? Det kan man inte diskutera i Hbl eftersom debatten om slaveriet härmed är avslutad. [1]

Kanhända faller också vårt slaveri under kärnkraften en dag på sin egen ekonomiska och sociala orimlighet. Fast det är nog sannolikare att mänskligheten dukar under för kommande kärnkraftsolyckor inklusive atomkrig. Till den grad livsfarliga risker låg det inte i upphävandet av negerslaveriet.

Krya på dig, bliv bättre,

- Mika

[1] "Debatten om kärnkraft är avslutad. Red." - Hbl 15.2.


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

01 March
2008

Kära bibliotekarier

[bloggar] 

Kära bibliotekarier, särskilt ni som bor och verkar öster om H:fors och väster om Kotka,

det har gått ett litet tag sedan jag skrev till er att biblioteket borde ta upp saken. Borde och borde. Jag tycker nog också att biblioteket har en viktig uppgift i att bara finnas till, underförstått att det innehåller goda böcker. Och det gör det ju.

Synd att Leena Krohn inte fick priset för Bipaviljongen.

Jag har just ingen uppfattning om prisvinnarens, den danska författaren Naja Marie Aidts noveller i boken Bavian. Hörde ett avsnitt läsas upp på radion. Det lät dötrist därför att människorna som det korta avsnittet beskrev verkade ha det för jävligt med varandra. Jag vill gärna läsa Aidts noveller i alla fall för att bilda mig en bättre uppfattning. Så att en eller annan dag snart dyker jag väl upp hos någon av er för att fråga efter dem.

Jag lyssnade på några av Leena Krohns kollegor och Leena själv senaste onsdag kväll i Nordiska Institutet i Finland. Som för övrigt också har ett bibliotek. Några av dem - dansken Jens Smaerup Sörensen och svenska poeten Birgitta Lillpers skulle jag vilja ta med mig i hängmattan, särskilt Lillpers, vars dikter säkert skulle hålla mig vaken (jag brukar somna när jag läser romaner i liggande ställning). Merete Mazzarella höll ett roligt litet föredrag. Jag är i alla fall övertygad om att Leenas bok är bäst och borde ha fått priset.

Bokrecensenterna i Sverige och Norge har glädjande nog sagt att Bipaviljongen är rolig. Bipaviljongens pärm är också gladare än Mehiläispaviljonkis pärm. I Finland anser recensenterna och pärmarnas formgivare (med några få undantag) uppenbarligen att Leena är en ytterst allvarlig och fin författare som skriver mycket svåra böcker för en liten krets av förståsigpåare. Själv har jag skrattat mig halvt fördärvad under läsningen av Leenas böcker. Inte Tainaron förstås, men vem vet, kanhända skulle ett leende sväva över mina läppar vid omläsningen. Det ska jag förresten pröva på; det är en tid sedan jag tog fram Tainaron.

För några månader sedan läste jag på nytt i Onda Andar och fick mig flera goda skratt. Jag hade inte tidigare förstått hur satirisk också den boken är.

Det kanske roligaste med ordet rolig är sambandet, som åtminstone låter som ett sådant, med ordet ro. Att ro kan ju vara väldigt roligt om det är lugnt och man inte är trött eller har bråttom. Men jag tänker naturligtvis först och främst på själsfrid och sinnesro. Det fanns tydligen en tid (före år 1914) då författarnas sinnesfrid ännu inte var definitivt bruten, förutsatt att de inte svalt eller frös ihjäl, eller tvingades att ro med piskslag. Det har alltså redan under en längre tid barkat utför med den sköna litteraturen. När skönheten kom till byn blev hon rädd och gömde sig. På danska kan by vara det som på svenska avses med en stor och stökig stad. Sålunda heter Italo Calvinos bok Le città invisibili på danska De usynlige byer.

Därför är det som sagt fint att det överhuvudtaget finns bibliotek där man kan hitta äldre och roligare böcker.

Så länge det nu finns bibliotek mitt i byn, allmänna bibliotek, så kallade folkbibliotek. Byskolorna håller redan på att dras in.

Med vänliga hälsningar,

- Mikael

PS "Förändringens profeter hyser en ofantlig tillit till bildningen som dess mest dynamiska och osvikliga verktyg", skriver Kusum Nair i boken De indiska byarna (Tidens förlag, Sthlm 1962, s 222) , som jag för några år sedan hittade i hyllan för makulerad litteratur i Lovisa stadsbibliotek. Var håller förresten förändringens profeter hus nuförtiden och tror de överhuvudtaget längre på bildningens makt? Eller gäller hädanefter enbart militärmakten ?


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

17 March
2008

Ska nya röster sjunga

Hufvudstadsbladet låter Kubas kommunistiska parti med Fidel Castro i spetsen gripa makten långt innan det har hunnit grundas
[bloggar] 

Bada med Fidel Castro

 

Nedanstående är som synes en insändare till Hufvudstadsbladet. Hbl publicerar inlägget idag under rubriken "Fel datum om kommunistpartiet". Fel datum? 1959 i stället för 1965! Men det är inte årtalet som är poängen, vilket också torde framgå.

Tack för artikeln i Hbl 13.3. om bakgrunden till det berömda fotot [ovan] från oktober 1962, mitt under Kubakrisen, där bl.a. Jorma Routtu och Johan von Bonsdorffs huvuden svävar på böljorna tillsammans med Fidel Castros.

I boken "Seppis soppor. Recept och resor med Johan von Bonsdorff" (Tigertext 2005, s 57) återges samma bild åtföljd av Clas Zilliacus' text:
"Man drömde sig gärna bort. Och plötsligt varseblev jag i The Irish Times (tror jag) en bild av Fidel och Seppi [ dvs Johan v. B] badande, guppande på rygg, ho vet var, Varadero väl. I min minnesbild blaffar Fidel i sitt ryggläge på en cigarr, men minnet kan bedra. Dessutom var det inte han som hade huvudrollen på fotot, utan medbadaren. Det var Seppi som visade att det är möjligt, att människan kan, att också bekanta kan: vill man veta åker man ut och tra reda på, okulärbesiktigar. Detta såg jag som en seppisk ordination. Jag följde den senare, som nordisk brigadör på Kuba".
Ja, minnet kan bedra. Hbl:s minne är också kort. I faktarutan som medföljer artikeln läser vi: "Tre år tidigare hade kommunistpartiet med Castro i spetsen tagit makten på Kuba".

Men Kubas kommunistiska parti (Partido comunista de Cuba) grundades först år 1965. Förhållandet mellan å ena sidan den kubanska revolutionen år 1959 med Fidel i ledningen och å andra sidan den kommunistiska rörelsen med Sovjetunionens kommunistiska parti (SuKP) i spetsen, är en komplicerad historia. Fidel Castro, Che Guevara m fl guerrilleros handlade stick i stäv inte bara med SuKP:s utan också med det kubanska socialistpartiets planer. Det senare utgjorde på Kuba det parti, som närmast representerade traditionen från den kommunistiska internationalen. Men de kubanska socialisterna stödde inte revolutionären Castro utan allierade sig i stället med Kubas diktator Batista.

När dåvarande sovjetledaren Chrustjev bad sina kubanska kontakter (dvs socialistpartiets ledning) informera närmare om vem denne Fidel Castro egentligen var fick han veta att Fidel var en borgare, som sannolikt arbetade för CIAs räkning!

Minnet bedrar, såväl individens som kollektivets. När hela samhällets minne sviker utplånas bilden av det som en gång varit möjligt. Ingen kunde ha varit någon annan än den han var. Alla blev vad de var från början. Det skedde aldrig någon förändring. En annorlunda värld blev omöjlig. Allt blev bäst som det är.

Nej, min historiesyn är nog en annan:
"Sångerna om frihet
Om rättvisa och fred
Ska nya röster sjunga!"
(Mikael Wiehe)


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

28 March
2008

Fundamentalisten

Pjäsen och föreställningen Fundamentalisten på Klockriketeatern
[bloggar] 

Föreställningen Fundamentalisten på Klockriketeatern var annorlunda och bättre än jag väntade mig. Pga nutidens ståhej kring islamism, terrorism osv. föreställde jag mig att en pjäs med namnet Fundamentalisten skulle handla mer - eller åtminstone mer direkt - om politisk fanatism.

Men pjäsförfattaren Juha Jokela har valt en präst till huvudperson och prästens resonemang handlar rätt mycket om teologiska frågor. Pjäsens dialog är egentligen prästens inre monolog med tillbakablickar på hans kärlekshistoria med en tidigare kvinnlig assistent.

Pjäsen saknar inte aktualitet trots att subjektets-berättarens resonerande till rätt stor del är traditionellt europeiskt-kristet och närmast då evangeliskt-lutherskt. Religiösa rörelser verkar vara på (åter)kommande också i Europa och Norden bl a pga att globaliseringen också innebär en amerikanisering.

I en enstaka replik nämns Irakkriget och president Bush som en av de stora fundamentalisterna i dagens värld.

Pjäsen berättar om hur fundamentalism bemöts och inte borde bemötas. Den ger anledning till frågan om vi, som inte ser oss själva som fundamentalister, förmår möta dem som vi anser vara det, och om vi i så fall också klarar av att möta oss själva.

Frågeställningen känns igen i sin ofrånkomlighet.


föregående artikelblock  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   följande artikelblock

05 April
2008

Hur duktig var Kanerva egentligen?

[bloggar] 

Utan journalisternas drive hade Kanerva inte måst lämna utrikesministerposten. I det här fallet agerade pressen faktiskt i någon mån som den fjärde statsmakt den förutsätts vara. Medierna förtjänar kort sagt en eloge.

Men det finns ett aber. Var Kanerva faktiskt så duktig - bortsett från det omdömeslösa smsandet - som man har påstått? Skötte han i övrigt ministerarbetet så bra som man har sagt?

Det är svårt att säga. Undertecknad känner sig inte speciellt väl informerad för att ta ställning.

För en månad sedan läste jag IIta-Sanomats artikel "Före detta sändebud plattar till Ilkka Kanerva" (Ex-lähettiläs lyttää Ilkka Kanervan, IS 5.3.08). Artikeln är ett referat av en kolumn, som Richard Müller, Finlands fd ambassadör i Washington, har publicerat i Turun Sanomat.

Müller, som tillsammans med amerikanska bekanta åhörde det föredrag, som Kanerva höll på Woodrow Wilson-institutet i Washington 11.2. , är för det första chockerad över Kanervas skrala engelska uttal (ministern hade läst upp ett skrivet anförande).

Mer graverande är emellertid Müllers kritik mot den intellektuella substansen i Kanervas föredrag. "Det sämsta jag har hört på det här stället", kommenterade enligt Müller en av Kanervas amerikanska åhörare.

En av de amerikanska gråa eminenserna som bevistade tillställningen hade noterat om Kanerva: "att döma av hur ofta han använder ordet jag är han tydligen en novis på den här posten". Kanerva framhävde enligt referatet i synnerhet sin egen roll som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i anknytning till valen i Ryssland.

Hade det inte varit - och är det inte fortfarande - en sann uppgift för "fjärde statsmakten" att kontrollera hur befogad Richard Müllers kritik är?

(publicerad i Hufvudstadsbladets insändarspalt)


Prev  1   2   3   [4]   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   Next

>> Mikas hemsida

Powered by COREBlog



laskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23