2011
Sammansvärjning
Provläs här. Boken kan beställas från förlaget: Into Kustannus Oy
2011
Brewster Kahle och Rick Prelinger om arkivering av böcker och filmer på nätet
Nedanstående är min snabböversättning (gjord med hjälp av Google Translate) av programmet ”Pioneering Internet Archivists Brewster Kahle and Rick Prelinger on Preservation in the Digital Age”, som sändes av Democracy Now! 24 augusti 2011. Kahle och Prelinger från Archive.org diskuterar sitt arbete med att bygga ett bibliotek av varje bok som någonsin publicerats. ”Vi tänker bygga Biblioteket i Alexandria version 2”, säger Kahle till redaktören Amy Goodman. "Det kostar oss ungefär 10 cent per sida, eller ca 30 dollar per bok, att fotografera boken och göra den tillgänglig och sökbar för alla."
I intervjun behandlas också Archive.orgs projekt om hemmagjorda filmer. Sådana filmer är ofta förbluffande, eftersom de är uttryck för personer, inte korporationer, påpekar Prelinger. "De är individuella vittnesbörd om vardagens historia och inte bara om stora händelser". Familjer har bidragit med filmer och en del av filmerna har räddats i samband med fastighetsförsäljningar.
Länk till programmet : http://www.democracynow.org/2011/8/24/pioneering_internet_archivists_brewster_kahle_and
Relaterat:
Archive.org’s Home Movie Project , http://www.archive.org/details/home_movies
Archive.org's Open Source Book Project, http://www.archive.org/details/texts
Programgästerna
Brewster Kahle är dataingenjör, internetföretagare, aktivist och digital bibliotekarie. Brewster har grundat Internet Archive (Archive.org) samt Open Content Alliance, en grupp av organisationer som arbetar för att skapa ett bestående, allmänt tillgängligt arkiv med digitaliserade texter. Han försöker också att bevara ett fysiskt exemplar av varje bok som någonsin publicerats och har redan samlat in över en halv miljon böcker. Brewster har fått ett antal utmärkelser, inklusive Zoia Horn Intellectual Freedom Award 2010. Utne Reader har beskrivit honom såsom en av världens 50 främsta visionärer.
Rick Prelinger är arkivarie, författare och filmmakare. Han har grundat ”Prelingers arkiv”, en samling bestående av 60.000 reklam-, utbildnings-, industri- och amatörfilmer, som förvärvades av Kongressbiblioteket år 2002. Prelinger har samarbetat med Internet Archive med sikte på att göra 2000 filmer från Prelingers arkiv tillgängliga på nätet för gratis visning, nedladdning och återanvändning.
Bland övriga program med Brewster Kahle och Rick Prelinger märks ”The 9/11 TV News Archive: 3,000 Hours of Video News Coverage of 2001 Attacks Posted Online”, som också sändes 24.8. Handlar om Archive.orgs TV-arkiv om 11 september 2001, som innehåller 3000 timmar TV-sändningar, bandade från 20 kanaler— inklusive ryska, kinesiska, japanska, irakiska, kanaler samt Al Jazira, BBC, CNN, ABC och Fox News ända sedan slutet av år 2000 Brewster Kahle säger i detta program bl a : ”Genom att bygga ett bibliotek som tillåter människor att gå tillbaka och analysera och förstå dessa material hoppas vi främja ett kritiskt tänkande om vad som sänds på TV”.
Brewster Kahle och Rick Prelinger intervjuade av Amy Goodman om arkivering av böcker och filmer på nätet, Democracy Now! 24.8.2011.
AMY GOODMAN: Brewster Kahle, du försöker bygga ett bibliotek av varje bok som någonsin publicerats.
BREWSTER KAHLE: Ja.
AMY GOODMAN: Vad är det fråga om?
BREWSTER KAHLE: Tanken är att vi kan bygga version två av biblioteket i Alexandria. Alla böcker, all musik, all video som någonsin publicerats kan bli tillgänglig var som helst och för vem som helst, som är tillräckligt nyfiken. Sådan är vår nuvarande tekniska kompetens. Allt detta ryms, i digital form, i ett litet rum. Det fysiska materialet ska naturligtvis också skyddas, vilket ju kräver mycket större utrymme. Men det digitala materialet kan göras tillgängligt för vem som helst och var som helst., om bara upphovsrättigheterna tillåter det.
AMY GOODMAN: Du har kämpat mot Googles digitalisering av biblioteken och du är rädd för att de ska privatisera alla större bibliotek i landet. Kan du förklara vad den här striden går ut på?
BREWSTER KAHLE: Ja, Google lanserade ju ett mycket ambitiöst projekt om att digitalisera några av de stora biblioteken i världen. När projektet kom igång blev det klart att de ville vara mycket mer än en sökfunktion. Deras mål var helt enkelt att bli hela världens boklåda och bibliotek. Men vi behöver inte ett bibliotek för hela världen utan ett helt bibliotekssystem. Vi behöver alltså många bibliotek, en mängd av olika perspektiv. Och när det blev rättegång hjälpte vi till på deras sida som var emot Google genom att skriva amicus curiae-brev [Amicus curiae, dvs domstolens vän, är någon, som trots att han inte är part i ett mål frivilligt erbjuder domstolen information för att hjälpa den att avgöra ett ärende, ö.a. ]. Vi vann också rättegången, så att planen på att ett enda bibliotek skulle härska över dem alla, bromsades eller avstannade. Nu har vi möjlighet att bygga ett öppet bibliotekssystem, varvid vi även kan utnyttja teknik från Google, Yahoo, Microsoft m fl för att kunna bygga och distribuera någonting som är verkligt bra.
AMY GOODMAN: Vad var det egentligen Google försökte göra med de olika biblioteken, alltifrån Harvardbiblioteket till flera andra andra bibliotek? De tänkte alltså digitalisera dem, men skulle de också få rättigheterna?
BREWSTER KAHLE: De digitaliserade verk som redan blivit allmän egendom [public domain works] och ville införa avtalsförpliktelser för användningen. Så att nu kan man inte ens ladda ner Google Books utan att skriva in en dunkel fras, varefter det går att ladda ned en bok i taget. Det är befängt. Sedan tog de 1900-talsverk som inte längre finns i tryck, i akt och mening att öppna en jättelik bokhandel och licensiera verken så att människor endast kan skaffa dem på bibliotek via Google. Det här var naturligtvis lika befängt. Men det har som sagt blivit stoppat.
RICK PRELINGER: Och under tiden skannade...
AMY GOODMAN: Rick Prelinger.
RICK PRELINGER: Under tiden fortsatte Internet Archive att skanna böcker och att göra dem tillgängliga för allmänheten utan några begränsningar. Vi byggde upp ett mycket stort öppet bibliotek.
AMY GOODMAN: Jag har besökt Archive.org i San Francisco och sett maskinerna där folk sitter och vänder sidorna i böckerna som ni skannar in. Är det här någånting som sker på många håll i världen?
BREWSTER KAHLE: Vi gör detta i 26 orter i sex länder. Det kostar oss ungefär 10 cent per sida, eller ungefär 30 dollar per bok att fotografera och göra den tillgänglig och sökbar för vem som helst. Och detta gäller inte bara äldre copyrightfria böcker, utan även nyare böcker, som vi gör tillgängliga för blinda och dyslektiker gratis, också genom utlåning , så en kopia kan cirkulera digitalt. Då följer vi begränsningarna i det gamla bibliotekssystemet, så att människor kan få tillgång till den långa svansen av material som fortfarande kan vara under upphovsrätt men inte tillgänglig kommersiellt.
AMY GOODMAN: På vår Facebook-sida skriver Larry Nocella: "Jag beundrar idén att bevara alla tv-filmerna " -- han avser materialet i ert 9/11-projekt -- "men det verkar bli alltför stora mängder information. Kommer det finnas utskrifter? Kommer materialet att vara sökbart?"
BREWSTER KAHLE: Är det här en stor fråga? När man har så mycket material, vi har redan miljontals tv-timmar, hur ska man kunna gå igenom det? Vi har elektroniska programguider för alltihop, men som bara kommer ner till en timmes TV. För amerikansk tv har vi, som tur är, den slutna bildtext, som läggs ovanpå TV-sändningarna för att hjälpa de döva tittarna. Också dem har vi spelat in sedan 2002. När nyare arkiv än 11 september-arkivet blir tillgängliga kommer de alltså att vara sökbara. Detta gäller åtminstone de amerikanska samlingarna. Vi samarbetar med universitet för att försöka få överföring av tal till text för att få resten av det.
AMY GOODMAN: Rick Prelinger, du arbetar på ett intressant projekt, en icke-företagsmässig [non-corporative] historiesyn. Kan du förklara ditt projekt om amatörfilmer?
RICK PRELINGER: Visst. Jag har varit en arkivarie och -samlare av amatörfilmer under ett antal år och deltagit i ett mycket aktivt samfund av likasinnade människor som vill arkivera film. Hemmagjorda filmer är förbluffande, eftersom de som du säger uttrycker personer, inte företag. De ger individuella vittnesbörd om historien och då inte bara om stora händelser utan också om vardagen. Vi bygger en samling som ger oss alla möjlighet till jämförelser, förståelse, upplevelser och återanvändning och som även forskare kan använda sig av. Vi hoppas också att det här ska förändra sättet att se på film, eftersom film inte bara betyder någonting som man betalar 10 spänn för att få se på. Filmer är också hur vi ser på varandra.
AMY GOODMAN: Hur samlar du in dessa filmer?
RICK PRELINGER: Många av dem kommer från familjer, som vil bidra med dem. Några av dem får vi när fastigheter går till försäljning, och via eBay, med mera. Det gäller att försöka rädda bitar, som annars skulle bli vägfyllning.
AMY GOODMAN: Brewster Kahle, tror du att datorer har förbättrat världen? Eller är du bekymrad över att samtidigt som som människor kan dra nytta av att ha en sådan otrolig tillgång till information, så koncentreras informationen och det går att samla in information om oss alla?
BREWSTER KAHLE: Ja, detta som vi har åstadkommit är inte någon odelad välsignelse. Statistiken ger vid handen, att om ens webbplats är bland de 100.000 mest använda så kan man nå en världspublik. Så var det inte när jag växte upp. Antingen var man bland de 10 eller tjugo i toppen, eller så var man marginaliserad. Å andra sidan kontrollerar 10 organisationer 20 procent av all webbläsning. Bara 10 organisationer världen över! Det innebär en enorm maktkoncentration. Det distribuerade nätverkets idé har alltså möjliggjort både koncentration och spridning. Vi tenderar att vara på distributionssidan, men det är ingen odelad välsignelse.
AMY GOODMAN: Och var bygger du ditt bibliotek?
BREWSTER KAHLE: Vi bygger ett fysiskt bibliotek med arkivering av fysiska böcker i Richmond, Kalifornien. Böckerna ligger skyddade i lådor i ombyggda containrar för att klara de miljömässiga kraven. Lagren skyddas av ideella organisationer. Det digitala materialet kan vi göra kopior av, vilket vi också har gjort: vi har två kopior i USA, och en delvis kopia i Alexandria, Egypten. Det här arrangemanget är, antar jag, passande, eftersom vi har ett storskalig utbytesavtal med dem om att arkivera varandras material. Även i Amsterdam har vi en partiell kopia. Om det finns fem eller sex kopior av dessa material världen över så tror jag man bör kunna känna sig trygg.
AMY GOODMAN: Här får vi lov att sätta punkt. Jag vill tacka dig, Brewster Kahle, och dig, Rick Prelinger, förträffliga digitala arkivarier och bibliotekarier.
(programinnehållet är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 USA-licens. )
2011
Presentation och diskussion av boken "Sammansvärjning"

* Boken kan köpas bl a här och den kan provläsas här.