Mikas blogg

Demonstration mot kriget i Irak, Helsingfors mars 2003
Börja med END!


03 July
2013

Sluta spionera på oss!

Stop Watching Us, transnationell marsch för värdighet 6-7-juli, PRISM-Break
[bloggar] 

Stop Watching Us
Över en halv miljon människor stöder den obundna gräsrotskampanjen Stop Watching Us (Sluta spionera på oss) mot NSA:s övervakningsprogram.
Sir Tim Berners-Lee, World Wide Webs uppfinnare, har också gett sin kampanjunderskrift. Han har fått sällskap av internationellt kända konstnären Ai Weiwei.
4 juli anordnar Stop Watching Us en demonstration till stöd för den amerikanska grundlagens fjärde tillägg.*
Läs mer här: https://www.eff.org/deeplinks/2013/06/campaign-end-nsa-warrantless-surveillance-surges-past-500000-signers
Underteckna själv: https://optin.stopwatching.us/?r=eff
* Fjärde tillägget (The Fourth Amendement, Artikel VI i den amerikanska konstitutionens Bill of Rights): "Folkets rätt att vara säkra i sina personer, hus, papper, och effekter, mot oskälig husrannsakan och gripande, skall ej överträdas, och inga rannsaknings- eller arresteringsorder skall utgå, utom uppå skälig grund, understödd av ed eller försäkran, och noggrant beskrivande den plats som skall rannsakas, och de personer eller ting som skall gripas."

Global marsch för värdighet - transnationellt veckoslut 6-7 juli
Bra att veta även om man kanske inte själv vill missa en vacker sommardag på landet för att marschera i staden:

Global March to Dignity - Transnational Solidarity Weekend 6-7 July 2013

Läs mer här: https://www.facebook.com/events/267576746717479/

PRISM-Break
[Noteringar i urval från nya webbsajten http://prism-break.org/#sv . Läs mer: https://prism-break.org/]

Bryt ut från PRISM, NSAs globala övervakningsprogram. Sluta rapportera dina online-aktiviteter till den amerikanska regeringen med dessa gratis alternativ till proprietär* programvara.

Operativsystem
Apple, Google, och Microsoft är delar av PRISM. Deras proprietära* operativsystem kan inte litas på att skydda din personliga information från NSA. Detta lämnar oss med två alternativ: GNU/Linux och BSD. GNU/Linux har ett mycket störrecommunity att hjälpa dig med övergången.
Det är rekommenderat att du börjar dina utforskningar genom att kolla efter en GNU/Linux distribution som passar dina behov. Varför inte Ubuntu?
Ubuntu är ett dåligt val eftersom det innehåller spyware. (Ang. spyware i Ubuntu, se https://www.gnu.org/philosophy/ubuntu-spyware.html.)

Android
Alternativ: CyanogenMod (Firmware för Android-enheter). Replicant (Helt gratis Android distribution.) F-Droid Fri appbutik med öppen källkod för Android.

iOS
[iOS är operativsystemet i Apples iPhone och iPad] iOS är osäker. iOS enheter innehåller hårdvaruspårning. Tyvärr finns det inte många gratis krypteringsappar tillgängliga för iOS heller. Det är också omöjligt att verifiera om en iOS app kompilerats från originalkällan.

Webbläsare
Proprietära* webbläsare: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer.
Alternativ: Använd en kombination av Tor Browser och en valfri gratis webbläsare för att surfa på webben.
- Tor Browser Bundle. Krypterad, anonym surfning.
- GNUzilla IceCat. GNU versionen av Firefox.
- Mozilla Firefox. Webbläsare med öppen källkod.
- Orbot. Tor proxy för Android.
- Onion Browser. Säker surfning för iOS. (Kostar $0.99)

Tillägg för Webbläsare
Skydda din integritet och hindra webbsidor från att spåra dig genom att installera Adblock Edge, Disconnect, HTTPS Everywhere, och NoScript i din webbläsare.

Sökmotor
Proprietära* sökmotorer: Google Search, Microsoft Bing, Yahoo! Search.
Alternativ:
- Startpage är proprietär, hostad i USA/Nederländerna, och ger dig anonymiserade Google sökresultat (inklusive bilder).
- DuckDuckGo är delvis proprietär, hostad i USA, och ger dig anonymiserade Bing sökresultat.
- Seeks Project. Öppen decentraliserad plattform för gruppsökningar.
- YaCy. Decentraliserad webbsökning.

Publiceringssystem
Proprietära*: Flickr, Instagram, Picasa, Tumblr, YouTube.
Alternativ: Själv-hostad är viktigt. Att hosta din blogg på Wordpress.com är inget bättre för din datasäkerhet än Blogger eller Tumblr.

Dokumentsamarbete
Proprietära*: Google Docs, Microsoft Office Web Apps, Zoho Office Suite.
Alternativ: Etherpad, dokumentsamarbete i realtid, öppen källkod. Ethercalc, kalkylblads-server för flera användare.

Kartor
Proprietära*: Apple Maps, Google Maps.
OpenStreetMap, Fri, kollaborativ världskarta.

[Sajten prism-break.org har också synpunkter Mejl-tjänster, Mejl-klienter och Mejl-kryptering, som jag utelämnar här eftersom de enl min mening snarare tillhör "Postens" område än "Bibliotekets". Vidare ingår ett avsnitt om "Socialt nätverk" -- som om inte internet i sig självt vore ett "socialt nätverk"! Fast PRISM-breaks alternativ till de proprietära "sociala nätverken" kan ändå vara intressanta. Ytterligare tas Chattjänster, Videokonferens/VOIP, Online-transaktioner, Molntjänster, Webbanalys, DNS-Tjänster, Darknet och Meshnet upp.]

' * Ang. proprietär programvara, se Wikipedias artikel därom: https://sv.wikipedia.org/wiki/Propriet%C3%A4r_programvara
09 July
2013

Det har hänt en del i mitt piratliv

[Spinelli] 

 • I en omröstning på nätet nyligen valde Piraattipuolue tjugo (20) kandidater för valen till Europaparlamentetet, däribland undertecknad. En förteckning över PP:s kandidater med vidhängande presentationer finns här. Eurovalen äger rum i slutet av maj 2014.
 • Senaste veckoslut höll PP kongress i Esbo. Själv deltog jag för första gången (men bara under lördagen) och därför främst som lyssnare och observatör. Partiordföranden Harri Kivistö fick jobba hårt för att få tiden att räcka till men klarade sin uppgift med den hedern. En mängd tillägg till och ändringar i partiprogrammet stod på dagordningen och munturerna var också legio.
 • En gång hävde jag i alla fall upp min röst nämligen för att föreslå strykning av ett föreslaget tillägg till partiprogrammet angående "sextjänster". Mitt förslag förkastades i söndagens omröstningar. I denna fråga, som gäller inställningen till prostitution ock sk sexarbete står tydligen en majoritet av partimedlemmarna (varav största delen är unga män) på en helt annan linje än jag, någonting som jag inte heller kommer att sticka under stol med. Hoppas bara det visar sig finnas några kvinnor och män bland PP:s medlemmar och anhängare som är av samma åsikt som jag i denna fråga.
  Min åsikt motsvarar den som kommer till uttryck i manifestet "Zero Macho -- des hommes contre la prostitution" ( Noll Macho -- männen mot prostitution ), som jag har undertecknat och som kan studeras här.
  Att döma av den formulering som mot min vilja nu togs in i partiprogrammet stödde kongressdeltagarnas majoritet däremot åsikterna hos de tyska gröna och socialdemokrater, som år 2002 genomdrev en legalisering och legitimering av "sexarbete", prostitution och bordeller. Den åsikten är alltså varken särskilt originell eller progressiv. Dessutom har den nya tyska prostitutionslagen ingalunda förbättrat levnadsvillkoren för landets alla polska, ungerska, bulgariska, nigerianska osv "sexarbetare". Endast en bråkdel har f.ö. registrerat sig och sin "yrkesutövning".
  "Prostitution torpediert all das, was Frauen und Männer auf dem Weg zu einer gleichberechtigten Gesellschaft erreicht haben" , skriver Chantal Louis. Jag håller med. Läs mera här!


 • >> Mikas hemsida

  Powered by COREBlog  laskuri alkaen-påbörjad-started 2014-01-23