25 February
2015

Opiskelijoiden koulutuslupauspäivänä

Osallistuin Tampereen keskustorilla opiskelijoiden koulutuslupauspäivään 25.2. Maksuton koulutus ja julkinen terveydenhuolto ovat pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Ne toteutettiin vasemmiston ja keskustan yhteistyöllä 1970-luvulla, kun säädettiin peruskoululaki ja kansanterveyslaki. Kokoomus on viimeiset 25 vuotta ollut tuhoamassa molempia.


Kun aloitin opinnot Tampereen yliopistossa 1973, se oli yksityinen yliopisto. Kuppilakeskusteluissa se tunnettiin nimellä ”Lokomon yliopisto”. Nimi oli tullut tunnetuksi Kari Aronpuron runokokoelmasta Lokomoyliopisto (Kirjayhtymä 1970).

Ensimmäinen tehtävä yksityisessä yliopistossa oli maksaa lukukausimaksu 330 markkaa. Se oli noin 10% päältä pois silloisesta lainamuotoisesta opintotuesta. Varmaan sekin summa pudotti pois opintieltä joitakin köyhistä oloista lähteneitä. Yliopisto valtiollistettiin seuraavana vuonna ja lukukausimaksut jäivät pois. Ne tuottivat niin vähän, ettei valtiollisen yliopiston kannattanut enää periä niitä.

Toisen kerran maksoin lukukausimaksun opiskellessani Englannissa Brightonissa 1980-luvulla. Silloin se oli 4750 puntaa eli nykyrahassa 6700 euroa (postgraduate). Sekin kuulemma kattoi vain osan todellisista opintokustannuksista. Summa oli niin suuri, että en olisi kyennyt sitä maksamaan ilman British Councilin apurahaa. Nykyään yleinen lukukausimaksu Englannissa on 9000 puntaa eli 11000 euroa lukukausi. Se on kaksinkertaistunut 30 vuodessa.

Olen siis asunut ja opiskellut Englannissa. Se on romahtanut suurvalta ja varoittava esimerkki rappeutuneesta kapitalismista. Yksi keskeinen syy Englannin putoamiseen muun Euroopan kyydistä on suunnattoman kallis ja epädemokraattinen korkea-asteen koulutusjärjestelmä. Lukemattomilta työläistaustaisilta nuorilta kalliit lukukausimaksut vievät opiskelumahdollisuudet. Siksi Britannia menettää vuosittain tuhansien lahjakkaiden ihmisten luovan panoksen maan rakentamisessa, kun he eivät saa kykyjään vastaavaa koulutusta.

Suomen maksuton peruskoulu ja korkea-aste ovat mahdollistaneet Nokian ja Rovion, ja maksuttoman koulutuksen ansiosta Tuomas Kyrökin voi pahoittaa mielensä. Osaisipa Kyrö olla kiitollinen suurten ikäluokkien luomasta koulutusjärjestelmästä.

Muutama vuosi sitten EK:n Leif Fagernäs vaati lukukausimaksuja Suomeen. Uskon, että hänellä on piilossa olevaa kannatusta kokoomuksen kovassa oikeistossa. Vaalien alla piilottelevat. Kokoomusnuorten kannattaa käydä Englannissa katsomassa mihin maksullinen koulutus johtaa.

Toinen kansanrintamien suursaavutus 1970-luvulla oli kansanterveyslaki. Sen kokoomus on jo onnistunut aika hyvin lamauttamaan. Työterveyshuolto on jo pitkälti yksityisissä käsissä ja kuntien terveyskeskuksia ajetaan alas kuntatalouden mukana. Yhtiöittäminen ja ulkoistaminen ovat arkea kunnissa, ja yksityisiä terveysfirmoja tuetaan palvelusetelin eli yritystukiaisen avulla. Kokoomus perustelee sitä ”valinnanvapaudella”. Eihän sitä passaa olla samassa jonossa köyhien, työttömien ja opiskelijoiden kanssa. Pitää olla oma yksityislääkäri, kunnan ja kelan tukemana tietenkin. Yritystukiaisten ja veroparatiisien avulla pönkitetty terveysbisnes on kannattavaa päätellen vuosittaisista juorukalentereista.

Sote-uudistuksessa on huolehdittava, että YTHS saa jatkaa ja sillä on riittävät resurssit. YTHS:n alasajo johtaisi kuntien velvollisuuksien lisäämiseen, koska opiskelijoita pitäisi alkaa hoitaa kunnallisissa terveyskeskuksissa. Kunnanvaltuutettuna olen todennut, että terveyskeskuksemme on leikattu ja säästetty niin toimintakykynsä rajoille, että uuden huomattavan potilasryhmän eli opiskelijoiden ottaminen sinne olisi mahdotonta tai johtaisi ainakin jonojen tuntuvaan pitenemiseen.

Terveydenhuollossa asiat on hoidettu paremmin Englannissa. Sikäläinen julkinen terveydenhuolto NHS on työväenliikkeen suurimpia saavutuksia ja erittäin suosittu kansan keskuudessa. Se perustettiin 1946 Clement Attleen sosialistihallituksen lailla. NHS on ollut niin suosittu, että edes Margaret Thatcher ei onnistunut sitä yksityistämään.

Joskus tuntuu, että Suomeen halutaan kopioida ulkomailta kaikkein huonoimmat ja epäonnistuneimmat ideat, kuten lukukausimaksut ja terveydenhuollon yksityistäminen.

Posted by jmantyla at 15:03 | Comments (0)
<< Rahat riittävät eläkkeisiin - eläkerahastot investoimaan Suomeen | Main | Kaavoituskatsaus >>
Comments
There are no comments.
Post a comment