18 April
2015

Vähäväkiset, velka ja Venäjä

Parin kuukauden kampanjointi on takana. Sen aikana olen nähnyt, että köyhät ovat keskuudessamme. Poliittinen oikeisto ei käsitä kansantaloutta ja ymmärtämättömyytensä se peittää Venäjän uhalla pelotteluun.


Olin kymmenissä tilaisuuksissa vasemmiston vaaliautolla ja teltoilla. Niitä järjestettiin toreilla, kauppojen edessä ja oppilaitosten pihoilla. Vastaanotto oli keskimäärin myönteinen ja sanomaamme tultiin kuuntelemaan. Osallistuvan havainnoinnin perusteella uskallan yleistää ja väitän, että vasemmiston vaalikahvilla kävi selvästi keskimääräistä huonommin toimeen tulevia. Monet olivat pitkäaikaistyöttömiä, eläkeläisiä tai sairaita, joiden tulot ovat alle tuhat euroa kuussa. Köyhyys ja syrjäytyminen ovat tosiasioita tämän päivän tietoyhteiskunnassa. Kuulemani perusteella totesin lisäksi, että köyhyys ja työttömyys ovat yhteiskunnan rakenteellisia ilmiöitä. Ne eivät johdu omista arvovalinnoista, vaikka kokoomuksen ajatuspaja Liberan valoaivot niin väittävät. Tosiasiassa he jankuttavat samaa levykettä kuin Manchesterin liberaalit 1840-luvun Englannissa. Tämän liberalismin perusteluja ja seurauksia Friedrich Engels kuvasi elävästi ja värikkäästi kirjassaan Työväenluokan asema Englannissa, joka ilmestyi viimein suomennettuna helmikuussa. Ajatuspaja Libera ei esitä mitään uutta verrattuna 170 vuoden takaisiin Manchesterin liberaaleihin. Latteaa vanhan kertausta.

Erityisen elävästi mieleeni jäi Lempäälän vasemmiston lämminhenkinen makkaranpaisto ja kahvitilaisuus Sääksjärven Siwan edessä. Teltalla kävi ryysyinen pitkäaikaistyötön hakemassa kahdesti kahvia, pullaa ja makkaraa. Hänellä oli nälkä. Miehen silmälasit oli molemmista sangoista paikattu kokoon maalarinteipillä. Hän kävi mumisten kiittämässä saatuaan jotain purtavaa. Juppioikeiston mukaan tällaisia ihmisiä ei ole, mutta kyllä he ovat olemassa, ja heitä on paljon. Tapasin kymmenittäin ilmiselvässä köyhyydessä eläviä ihmisiä kampanjan aikana.

Toinen kampanjahavainto liittyy kansantalouteen. Kuuntelin sekä kokoomuksen että kepun ehdokkaiden puheita niin tilaisuuksissa kuin televisiossa, muun muassa Alex Stubbia, Harri Jaskaria, Juha Sipilää ja Aki Kangasharjua. Viimeksi mainittu on Nordean pääekonomisti ja kauppatieteiden tohtori. Hän tukee fanaattisesti kokoomuksen leikkaus- ja supistuslinjaa. Yksikään mainituista ei käsitä kansantaloutta. Joka ikinen tarkastelee valtion ja kuntien taloutta kuin ne olisivat liikeyrityksiä. Juha Sipilä koko ajan alleviivaa ja korostaa yrittäjätaustaansa, mm. Valkeakosken puheessaan 17.4. Siksi John Maynard Keynesin (1883-1946) talousteoria ylittää heidän järjenjuoksunsa rajat. Keynesin makroteoreettisessa mallissa talous nähdään kokonaisuutena, johon kuuluvat niin yksityiset yritykset kuin valtion ja kuntien taloudet. Kapitalismille ominaisia suhdannevaihteluja ja niistä seuraavaa sosiaalista eriarvoisuutta pyritään tasaamaan laskusuhdanteissa julkisten investointien ja sijoitusten avulla. Noususuhdanteessa taas näitä menoja hillitään ja velkoja maksetaan pois yksityistalouden kasvaessa. Kangasharjun ja Sipilän liiketaloudellisessa ajattelussa ensisijaista on tulojen ja menojen välitön tasapainottaminen, ja laskusuhdanteessa se tarkoittaa julkisten menojen leikkauksia ja supistuksia. Keynesläisen kansantaloustieteen mukaan tämä tarkoittaa laskevan kierteen syvenemistä ja sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymistä. Ja näinhän Suomessa ja euroalueella tapahtuu juuri nyt.

Liiketaloudellisen näkökulman takia oikeistopoliitikot pelottelevat Suomen velkaantumisella. On kaikenlaista velkakelloa sun muuta pelotetta. Tosiasiassa Suomen velkaantuminen on selvästi euroalueen keskitason alapuolella. Jopa Alex Stubbin talousneuvonantajaksi kutsuttu Ruotsin kokoomuksen entinen valtiovarainministeri Anders Borg totesi, ettei Suomen velkaantuminen ole liian suuri, vaan varat riittäisivät hyvin elvyttävään talouspolitiikkaan (Yle 9.4.2015).

Koomiseksi oikeiston velkakellolla pelottelu muuttui Ylen vaalitentissä 16.4., kun toimittajat kysyivät pitäisikö Kreikalle ensi kesänä myöntää kolmas tukipaketti. Kaikki puoluejohtajat, myös Timo Soini ja Paavo Arhinmäki, olivat valmiita myöntämään Kreikalle uuden tukipaketin. Soini käänsi reippaasti takkinsa ja nyt uusi tukipaketti käy, kunhan saadaan vakuudet! Vihreiden Ville Niinistö ilkkuikin vahingoniloisena, että Soini on tullut Jutta Urpilaisen linjalle (Kaleva 16.4.15).

Jos ja kun konkurssikypsälle Kreikalle myönnetään tukipaketti, se lisää Suomen valtion velkaa. ”Tukipaketti” on oikeasti uutta velkaa. Suomi ja muut euromaat ottavat lainaa markkinoilta ja välittävät sen bulvaanina toimivan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta Kreikkaan. Kaikki puoluejohtajamme ovat siis valmiita lisäämään Suomen valtion velkaa Kreikan takia, mutta Suomessa pitää leikata julkisia menoja velkaantumisen taittamiseksi! Eivätkä tukipakettirahoja edes ole saaneet kreikkalaiset, vaan suurimmat velkojat, jotka ovat saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja (KfW, Deutsche Bank, Commerzbank, Credit Agricole ja BNP Paribas. Reuters 6.1.2015).

Uuden eduskunnan ja vasemmiston kansanedustajien ensimmäinen tulikoe on ensi kesänä, kun päätetään Kreikan kolmannesta tukipaketista. Mikäli se myönnetään, Kreikka velkaantuu tukipakettien takia yhä enemmän, kunnes se todetaan maksukyvyttömäksi. Lopulta yhteisvaluutta euron pelastamiseksi esitetään velkojen yhteisvastuullisuutta, jolloin me alamme maksaa Kreikan ja muiden kriisimaiden velkoja. Tähän kaikki puoluejohtajat vievät Suomea ja Kreikkaa. Se velkakellosta ja velkapropagandasta.

Kolmas ja kaikkein vastenmielisin havainto kampanjan ajalta on oikeiston hillitön Venäjän uhalla pelottelu. Etenkin kokoomus ja Rkp:n Carl Haglund peittävät kansantaloudellista osaamattomuuttaan jatkuvalla Venäjän uhalla. Apuna ovat iltapäivälehdet. Lööpeissä on joka päivä toinen toistaan hurjempia liioiteltuja ja suorastaan tekaistuja juttuja Venäjän tekemisistä. Tuntuu kuin lehtien toimituskokouksissa olisi asetettu Venäjä-iskuryhmät keksimään joka päivälle joku Venäjän vastainen uutinen. Jos ei löydy, uutinen vaikka tekaistaan. Pohjanoteeraus oli Ilta-Sanomien uutinen 5.2.15, jonka mukaan Vladimir Putinilla olisi Aspergerin oireyhtymä. Lähteenä oli USA:n puolustusministeriö Pentagonin työryhmä. Sen johtaja tohtori Brenda Connors oli tehnyt kaukodiagnoosin 6000 kilometrin päästä potilasta näkemättä ja arvioi, että ”Putinin neurologinen kehitys saattoi häiriytyä vakavasti varhaisessa kehitysvaiheessa, ja tällä voi olla suora vaikutus presidentin toimintaan ja päätöksentekoon.” IS lainasi kaiken sanasta sanaan!

Minä teen kaukodiagnoosin 200 km päästä Ilta-Sanomien Venäjä-iskuryhmästä ja väitän, että toimittajien päihin on tarttunut virus nimeltä russofobia. Tämä virus on tietoresistentti. Sen aiheuttajia ovat ennakkoluulot ja historiattomuus. Sama virus on havaittu myös kokoomusjohtajien päissä. Se näkyy tietämättömyytenä Juho Kusti Paasikivestä (1870-1956, Suomen entinen presidentti, kok., osoitti, että hankalan Venäjän kanssa voi elää rauhassa ja sovussa). Virus aiheuttaa kantajassaan oireita, jotka näkyvät jatkuvina ja säännöllisesti toistuvina hokemina ”harmaa vyöhyke”, ”Nato, Nato, Nato”. Tietoresistenttiin russofobiaan yritetään kehittää vastalääkettä, mutta toistaiseksi sen on estänyt Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden kiinnostuksen puute. Saamieni epävirallisten tietojen mukaan syynä on viruksen tarttuminen instituutin tutkijaan Charly Salonius-Pasternakiin.

Onneksi gallupit lupaavat, että kovan oikeiston tie on Suomessa nousemassa pystyyn. Yksipuolinen ja tylsä propaganda ei ole tuottanut oikeiston toivomaa tulosta. Vasemmistoliitolle luvataan kannatuksen nousua ja kokoomukselle selvää vaalitappiota. Näyttää siltä, että 24-vuotiset sinipunahallinnot ovat saamassa kansan tuomion.

Kiitän kaikkia vasemmiston vaalityöhön osallistuneita. Menemme sunnuntaina uurnille ja käännämme Suomen kurssia vasemmalle kohti sosiaalista tasa-arvoa ja demokratiaa. Me korjaamme sen minkä oikeisto on särkenyt.

JORMA MÄNTYLÄ
18.4.2015

Posted by jmantyla at 13:58 | Comments (0)
<< Nato on turvallisuusriski | Main | Opetusryhmäkokojen pienentäminen Kangasalla >>
Comments
There are no comments.
Post a comment