12 December
2015

Nato vie meidät sotiin

Entinen ilmavoimien komentaja, kenraali evp. Heikki Lyytinen puolustaa Nato-jäsenyyttä. Kirjoitin Kangasalan Sanomiin arvion, jossa epäilin Naton vievän Suomen sotiin entisissä siirtomaissa.


Heikki Lyytinen sanoi Kangasalan Sanomissa 4.12., että jäsenyys sotilasliitto Natossa parantaisi Suomen turvallisuusasemaa. Tuskinpa. Nato lisäisi turvattomuutta ja vetäisi Suomen mukaan entisissä siirtomaissa käytäviin sotiin.

Sanomien valitsemat asiantuntijat näkivät vain Venäjän Suomen uhkana. Krimin takia vedottiin Naton turvatakuisiin. On muistettava, että Naton turvatakuut toimivat myös toisin päin. Jos toinen Nato-maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi, Suomen olisi annettava sille apua. Sotien ja terrori-iskujen jatkuessa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tämä on huomattavasti todennäköisempää.

Arvioidaanpa rehellisesti kumpi on todennäköisempää: Venäjän hyökkäys Suomeen vai Nato-Suomen joutuminen mukaan kriisinhallintasotiin Ranskan, Englannin, Belgian tai Italian entisissä siirtomaissa?

Naton ja EU:n päämaat ovat entisiä siirtomaaisäntiä, jotka 1800-luvulla alistivat ihmiskunnan enemmistöä. Siirtomaiden rajat piirrettiin tulella ja miekalla kysymättä alamaisilta. Näistä rajoista soditaan tänään Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa. Sotia pakenevia riittää Kangasalle asti.

Vihreiden miesten maihinnousu Ahvenanmaalle on erittäin epätodennäköistä. Ahvenanmaan vertaaminen Krimiin on perusteetonta iltapäivälehtipropagandaa, kuten professori Pekka Visuri on todennut (Yle 30.7.15). Venäjä ei hyökkää, jos se saa takeet, ettei Suomen kautta hyökätä Venäjälle, kuten tapahtui 1941. Venäjän kanssa voi elää rauhassa ja yhteistyössä jopa taloudellisesti hyötyen. Tämä Paasikiven viisaus on valitettavasti unohdettu Alex Stubbin kokoomuksessa.

Sen sijaan on varmaa, että sodat jatkuvat Lähi-idän ja Afrikan entisissä siirtomaissa. Nato-jäsenyys vetäisi Suomen mukaan näihin sotiin. Jo Nato-kumppanuuden takia Suomi on lähettänyt sotilaita Afganistaniin ja Irakiin, ja nyt Yhdysvallat pyytää Suomelta lisää sotilaskouluttajia Irakiin. Isis on listannut Suomen vihollismaaksi.

Viro on varoittava esimerkki Nato-jäsenyydestä. Se on kriisinhallinnan suurvalta, jolla on Afganistanissa 300 sotilasta, heistä 282 eteläisessä Helmandissa. Se on maan väkivaltaisin ja talibanien päätoiminta-aluetta. Suomella on ollut enimmillään 200 sotilasta Naton Isaf-operaatiossa suhteellisen rauhallisessa Pohjois-Afganistanissa. Virolla on ollut väkilukuun suhteutettuna kymmenkertaisesti enemmän sotilaita Afganistanissa.

Virolaisia on kaatunut Afganistanissa yhdeksän ja suomalaisia kaksi. Viron armeija on täydellisesti mukautettu Naton kriisinhallintasotiin. Se on kyvytön oman maan puolustamiseen, mutta sotii ulkomailla Naton puolesta. Puolustusvoimain entinen komentaja Gustav Hägglund on varoittanut, että Natossa Suomen armeija muutettaisiin kriisinhallintatarpeita vastaavaksi (Al 28.10.14). Natossa ruumisarkkulähetykset Suomeen lisääntyvät.

Asevelvollisuudesta olen Sanomien asiantuntijoiden kanssa samaa mieltä. Asevelvollisuusarmeija on demokraattisempi ja puolustuksellisempi kuin palkka-armeija. Irakin miehityksen 2003 mahdollisti Yhdysvaltain palkka-armeija, ja tämän hyökkäyssodan seurauksena syntyi Isis. Erittäin vaarallinen olisi EU:n palkka-armeija, kun unionissa koko ajan lisätään määräenemmistöpäätöksiä. Demokratiavajeinen euroeliitti käynnistäisi varmasti entisissä siirtomaissa sotia vetäen niihin Suomen mukaan.

Jorma Mäntylä

(Kangasalan Sanomat 11.12.2015)

Posted by jmantyla at 17:03 | Comments (0) | Trackbacks (0)
<< Budjettivaltuusto ja Niilo Kallion Laskuoppi | Main | Hyvä hallinto ja hallintosäännön muutos >>
Comments
There are no comments.
Trackbacks
Please send trackback to:http://blogi.kaapeli.fi/jmantyla//126/tbping
There are no trackbacks.
Post a comment