14 March
2016

Työterveyshuollon yksityistäminen

Kangasalan valtuuston esittelylistalla §22 esitetään kunnan työterveyshuollon yhtiöittämistä ja ulkoistamista kokonaisuudessaan. Vasemmistoliiton ryhmä tekee muutosesityksen.


Arvoisa puheenjohtaja, virkamiehet ja hyvä yleisö.

Suomi on 20 vuotta kulkenut päinvastaiseen suuntaan kuin Yhdysvallat, jonka terveydenhuolto on ollut lähes yksinomaan yksityistä. Järjestelmän tehottomuus, kalleus ja eriarvoisuutta tuottavat haitat on yleisesti tunnustettu.

Uutispalvelu Duodecim uutisoi vuonna 2012:
”Yhdysvallat jäi jumbosijalle, kun 19 teollisuusmaan terveydenhuoltoa arvioitiin. Viimeinen sija tuli siitä huolimatta, että maassa käytetään terveydenhuoltoon yli kaksi kertaa enemmän rahaa henkeä kohti kuin muissa maissa. Tärkein tekijä Yhdysvaltojen huonoon menestykseen on hoitoon pääsyn vaikeus. Yhä useammalla yhdysvaltalaisella ei ole lainkaan sairausvakuutusta tai sairausvakuutus on puutteellinen. Ongelma on raportin mukaan siirtymässä nyt keskiluokkaan. Tutkijat laskivat, että jos Yhdysvallat saavuttaisi saman terveydenhuollon tason kuin muut kehittyneet maat, voisi se säästää ainakin 63 miljardia euroa ja välttää 100 000 kuolemantapausta vuodessa” (14.6.2012).

Yhdysvaltain yksityisen terveydenhuoltojärjestelmän erinomainen dokumentti on Michael Mooren elokuva ”Sicko - aivan sairasta” vuodelta 2007. Sitä sai vielä jokin aika sitten dvd-versiona muutamalla eurolla Lentolan Prismasta.

Yhdysvalloissa ongelmat on huomattu, ja terveydenhuollon tehottomuus ja kalleus on sille kansallinen häpeä. Siksi maahan on viimeiset 10 vuotta yritetty saada toimiva julkinen terveydenhuolto. Meillä sitä puretaan, ja ollaan menossa siihen, mikä Yhdysvalloissa on osoittautunut toimimattomaksi.

Olemme täältä vasemmalta ennenkin puhuneet yksityisen terveysbisneksen huonoista puolista, mutta seurauksena on ollut lähinnä pään nyökyttelyä. Meillä on liikaa markkinaideologian sokaisemia, jotka hokevat iskulausetta ”yksityinen on aina tehokkaampaa ja parempaa kuin julkinen.” Tämä lausehan on tuttu myös Kangasalan valtuustossa. Sen esittäjien näyttää olevan mahdotonta hyväksyä, että julkiset terveydenhuoltojärjestelmät päihittävät taloudellisessa tehokkuudessa ja demokratiamittareilla mitaten mennen tullen yksityisen terveydenhuollon.

Viime viikkoina sähköpostilaatikkooni on kolahdellut mainosviestejä, joita spammiesto ei osaa estää. Luulin ensin, että niiden lähettäjä on yksityinen terveysfirma Pihlajalinna. Mutta lähettäjä olikin Kangasalan kokoomus. Se näyttää muuttuneen avoimesti Pihlajalinnan mainos- ja markkinointiosastoksi kunnassamme.

Onhan toki hyvä, että paljastetaan kortit. Ei enää piilouduta yleispuolueen nimen taakse, ja roskikseen on heitetty toivotalkoot sekä työväen presidentit. Kokoomus on mitä julkeimmin julkisen terveydenhuollon yksityistäjä, eikä se enää peittele sitä. Taannoin jätetyllä valtuustoaloitteella palveluhaasteesta pyritään laajamittaiseen kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämiseen.

Voi olla, että kunnassa, jossa puolueella on värisuora ja tukenaan joukko apupuolueita, tällainen menee läpi. Viimekätisen sanan sanovat aikoinaan äänestäjät. Me tulemme muistuttamaan äänestäjiä tapahtuneesta. Mutta sitä en ymmärrä, että esittelylistalla Val 22 § kohdalla kunnanhallituksen esitys on yksimielinen, kun virkamies esittää työterveyshuollon palvelujen kilpailuttamista kokonaisuudessaan ja tuottamisvastuun siirtämistä uudelle toimijalle.

Kun tiedustelin asiaa, sain kuulla, että näin on muka pakko tehdä. Ei ole. Tarkistin asian Kuntaliiton lakimieheltä. Hänen mukaansa "...työterveyshuollon vapaaehtoisen sairaanhoitopalveluiden yhtiöittämisvelvollisuus tulee voimaan 1.1.2017 alusta. Nyt kulumassa olevan siirtymäajan aikana kunnan tuottamat yhtiöittämisvelvollisuuden piiriin kuuluvat työterveyshuollon palvelut on hinnoiteltava markkinaperusteisesti kuntalain 128 §:n tarkoittamalla tavalla. Työterveyshuollon lakisääteisiä ennaltaehkäiseviä palveluita yhtiöittämisvelvollisuus ei koske."

Ei ole siis pakkoa yhtiöittää ja yksityistää. Selkeä pakko on vain hinnoitteluperuste, joka sekin on eettisesti kyseenalainen. Jos kunta eli julkinen terveydenhuolto pystyy tuottamaan palvelun yksityistä edullisemmin, miksi se ei saa niin tehdä?

Voimme pitää työterveyshuollon kunnan omana toimintana, mikä todetaankin esittelyn sivulla 2. Siksi teen Vasemmistoliiton puolesta muutosesityksen: -Työterveyshuoltopalveluja ei yhtiöitetä, vaan ne jatkuvat kunnan omana toimintana.

14.3. Jorma Mäntylä (Vas.)

- Valtuusto päätti äänin 46-4 yhtiöittää ja yksityistää kunnan työterveyshuollon. Vastaan äänestivät Vasemmistoliitto sekä yksi vihreiden ja sinisten valtuutettu. Yksi sosialidemokraatti äänesti tyhjää.

Posted by jmantyla at 21:51 | Comments (0)
<< Hyvä hallinto ja hallintosäännön muutos | Main | Kansallinen rukousaamiainen >>
Comments
There are no comments.
Post a comment