13 June
2016

Säästetään kunta hengiltä

Kangasalan kolmannesvuosiraportti ja tilinpäätös ovat poikkeuksellista luettavaa kurjassa kuntataloudessa. Vielä viime vuonna meille uskoteltiin, että olemme kriisikunta, ja sillä perusteltiin leikkauksia, supistuksia, yhtiöittämisiä ja yksityistämisiä. Nyt vuoden 2015 tilinpäätös osoittaa 5,7 miljoonan euron ylijäämää.


Ilman kertaluonteisia eriä tulos on 2,3 m€ ylijäämäinen. Samalla kunnan velkaantumisaste on laskenut. Kokonaislainakanta on 62,3 miljoonaa euroa, mikä tekee 2037 € asukasta kohti. Laskua edellisestä vuodesta on 140 euroa. Olemme selvästi Suomen keskitasoa vähemmän velkaantunut kunta, emmekä missään tapauksessa ole kriisikunta. Koko kuntakonsernin lainakanta on 115 m€, ja siinä on henkeä kohti laskettuna laskua lähes 300 euroa vuodessa.

Näitä lukuja katsoessa olisi helppoa päästää riemunkiljahduksia ja todeta, että vaikeat ajat ovat ohi. On kuitenkin syytä kysyä mitä lukujen takaa löytyy.

Sieltä näkyy selvästi, että keskeinen vaikuttaja on ollut taannoinen veronkorotus. Verotulojen toteutuma on selvästi ollut odotettua suurempi, ja se selittää suurimman osan 5,7 miljoonan ylijäämästä. Veronkorotuksen vaikutus on siis viiveellä ollut toivottu, mutta jokainen tässä salissa muistaa millaista tuskaa korotus tuotti. Eikä tuska ole ohi, vaikka verokertymä onkin kasvanut. Taannoisessa aluetutkija Timo Aron selvityksessä Kangasala oli vetovoimamittarilla sijalla 33. Meitä huomattavasti edellä olivat Pirkkala, Nokia, Lempäälä sekä Ylöjärvi, ja jopa pahanhajuisen maineessa oleva Valkeakoski oli edellämme sijalla 29 (Yle 3.6.2016). Korkea veroprosentti aiheuttaa jatkossa ongelmia, ja ainakin Lamminrahkan lähiöön on muodostumassa tilanne, että kadun toisella puolella Tampereella on prosentin verran alhaisempi vero. Timo Aron vetovoimatutkimus osoittaa selvästi, että veroprosentti vaikuttaa muuttotilanteessa asuinpaikan valintaan.

Toinen seikka, mihin on syytä kiinnittää huomiota, on kunnan henkilöstön jaksaminen ja kestokyky. Tilinpäätöstiedoista ilmenee, että henkilöstökulut alittivat talousarvion 4,6 miljoonalla eurolla. Tilastoista näemme, että kunnasta on kahdessa vuodessa jätetty täyttämättä 82 paikkaa, ja vuodesta 2011 palvelussuhteiden määrä on laskenut peräti 252:lla. Verotulojen kasvun lisäksi tulos on siis tehty kunnan työntekijöiden selkänahasta. Kuntalaiset näkevät sen jonoina ja odotusaikoina, ja onnettomin tilanne on sivistystoimessa. Ryhmäkokoja on kasvatettu niin päiväkodeissa kuin kouluissa. Ei voi olla niin, että lapset joutuvat osaltaan tuottamaan kunnan tulosta.

Kokonaisuutena saan sen vaikutelman, että tulos muodostuu kasvaneista verotuloista, valtionosuuksista sekä maltillisista palkkakuluista. Kyläkoulujen ja kirjastojen lakkauttamisten osuus näyttää ilmeisen pieneltä.

Ei voi pitää pelkästään myönteisenä asiana, että myyntituotot ylittyivät sosiaali- ja terveyskeskuksessa 0,5 miljoonalla eurolla. Taannoisten suurkorotusten jälkeen olemme jo ylittäneet rajan, jossa osa kunnan asukkaista ei kykene maksamaan sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakasmaksuja. Seurauksena on velkaantumista sekä hoitojen laiminlyöntejä, joista aiheutuu kärsimyksiä asianosaisille sekä kunnalle aikaa myöten uusia kuluja. Asiakasmaksut ovat romuttamassa vuoden 1972 kansanterveyslain pääidean, jonka mukaan terveydenhoito maksetaan verovaroista.

Kangasala on siis tekemässä positiivisen tuloksen vuodelta 2015. Siksi en voi ymmärtää kunnanhallituksen johtopäätöstä, että leikkaustoimia pitää jatkaa ja vain välttämättömät investoinnit toteutetaan. Me kasvatamme korjausvelkaa, joka sitten tulevina vuosina kaatuu vielä raskaampana meidän ja tulevien sukupolvien päälle. Olemme leikkaamassa ja säästämässä itsemme hengiltä.

Kangasalan vasemmistoliitto on kokonaisuutena suhteellisen tyytyväinen kunnan tilinpäätökseen. Sen sijaan kunnanhallituksen perusteluille työttömyyttä lisäävän leikkauspolitiikan jatkamiselle ei riitä ymmärrystä. Vasemmistoliiton ryhmän mielestä perusteita investointien jäädyttämiselle ei enää ole. Haitat alkavat kohta muodostua kuviteltuja säästöjä suuremmiksi.

Jorma Mäntylä 13.6.2016
(Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro §55 kunnan tilinpäätöksestä.)

Posted by jmantyla at 22:44 | Comments (0)
<< Kansallinen rukousaamiainen | Main | Brexit ja neljäs valtakunta >>
Comments
There are no comments.
Post a comment