26 June
2016

Brexit ja neljäs valtakunta

En ole milloinkaan nähnyt niin räikeää median puolueellisuutta kuin Britannian brexit-kansanäänestyksen jälkeen. Huonon häviäjän tuntee siitä ettei se tunnusta demokratian pelisääntöjä, vaan vaatii heti uutta kansanäänestystä.


Meidän tulee kiittää brittejä, jotka ovat pelastamassa Euroopan neljänneltä valtakunnalta. EU:sta on tulossa Saksan johtama liittovaltio, jossa Suomelle on varattu vaikutusvallattoman maksajan paikka. Saksa toteuttaa talouden avulla sen mihin se ei kyennyt aseellisesti kahdessa maailmansodassa. Pisimmällä tämä kehitys on euroalueella. Saksa on luomassa yhteisvaluutta euron avulla ympärilleen sille velkaantuneiden siirtomaiden verkoston. Euroalueen kartta muistuttaa hämmästyttävästi kolmannen valtakunnan ja sen liittolaisten karttaa 1943.

Britannia on käynyt kaksi maailmansotaa Saksaa vastaan. Sen uhraukset Hitlerin ja natsi-Saksan kukistamisessa olivat suuret, ja vanhemmat ikäluokat muistavat kärsimyksensä. Siksi alistuminen Saksan valtaan on briteille äärimmäisen vastenmielistä. Suomesta vapaaehtoisia alamaisia löytyy, kuten löytyi jo 1918 ja 1941.

EU ei ole demokraattinen arvoyhteisö. Sen betoniin valettu päämäärä on liittovaltio, ja tästä tavoitteesta kumpuaa sen demokratiavaje. Räikeimmillään se on kansanäänestysten jälkeen. Jos kansanäänestyksissä on tullut liittovaltiota vaarantavia tuloksia, unioni järjestyttää niin monta kansanäänestystä, että saadaan haluttu tulos. Pienissä maissa, kuten Tanskassa ja Irlannissa se onkin onnistunut, mutta Britannia on niin iso ettei sen tarvitse nöyristellä euroeliittiä. On surullista seurata miten suomalaiset tiedotusvälineet ovat laajamittaisesti heti vaatimassa uusintakansanäänestystä Britanniaan, koska äänestystulos oli ”väärä”.

Työtä tekevien ihmisten etu ei ole EU:n integraation syventäminen (vrt. Kalevi Suomela KU 24.6.16). Yhteisvaluutta euro on suunnaton ihmiskoe, joka on aiheuttanut 20 miljoonan ihmisen työttömyyden ja tuhonnut miljoonien nuorten, kokonaisen sukupolven elämän Kreikassa, Espanjassa ja muissa Saksalle velkaantuneissa eurokriisimaissa. Päävastuun tästä ihmiskokeesta kantaa liittovaltiota tavoitteleva euroeliitti.

Suomessa olisi järkevää niin talouden kuin demokratian kannalta vaatia kansanäänestystä yhteisvaluutta eurosta. Sitä ei järjestetty, kun Suomi liitettiin euroon 1999. Ruotsi ja Tanska hylkäsivät euron kansanäänestyksissä, ja hyvin menee. Ruotsin talous kasvaa 3,5% vauhdilla, ja ekonomistit varoittelevat ylikuumenemisesta. Suomen viiden prosentin kilpailukykyvaje johtuu Saksaa suosivasta ja Suomelle väärästä euron kurssista sekä EU:n määräämistä Venäjän vastaisista talouspakotteista. Siksi alennetaan palkkoja ja pidennetään työaikaa. Työväenliikkeen saavutusten polkeminen lokaan eurorahan takia osoittaa, että EU:n integraation syventäminen ei ole työväestön etu.

Pitäisin eurokansanäänestystä tärkeämpänä asiana kuin vaatimusta EU-erosta. Yhteisvaluutta euro on ollut Suomelle monin verroin tuhoisampi kuin EU-jäsenyys.

Jorma Mäntylä
26.6.2016

Posted by jmantyla at 09:33 | Comments (0)
<< Säästetään kunta hengiltä | Main | Sote tuhoaa kuntademokratian >>
Comments
There are no comments.
Post a comment