07 February
2017

Kangasala on kunta

Pitäisikö Kangasalan julistautua kaupungiksi? Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on päätymässä kuntana pysymisen kannalle.
Valtuusto päättää asiasta maanantaina 13.2.


Kangasalan vasemmistoliitto äänestänee kaupunkia vastaan.

Juridisesti nimikkeellä ei ole merkitystä, vaan se on imago- ja mielikuva-asia. Siksi asiaa on tarkasteltava imagokysymyksenä, mikä ei ole aivan helppoa.

Kangasalan julkisuuskuva on historiallisesti muodostunut maaseutumaisuudesta. Kunnan maalaismaisemat harjuineen ja järvineen ovat kansallisomaisuutta. Kangasalan nimeen ei liity kaupunkimaisia ominaisuuksia. Kaupunki on ihmisen rakentamaa toista luontoa, ei alkuperäistä luontoa. Tätä hyödyntää mm. Saarioinen Oy, jonka ruokapakkauksissa lukee "valmistettu Kangasalla".

Ainoa hyöty kaupunki-nimikkeestä olisi eräänlainen tahdonilmaus pysyä itsenäisenä. Toisaalta kaupunki-nimitys ei pelasta pakkoliitokselta, kuten osoittavat Anjalankosken, Joutsenon, Juankosken, Jämsänkosken, Karjaan, Kuusankosken, Nilsiän ja Suolahden kuntaliitokset sekä nyt Kaskinen.

Kangasalan Sanomien gallup oli tärkeä. Ylivoimainen enemmistö oli kaupunki-nimitystä vastaan. Gallupiin vastasi 413 henkilöä, joista vain 83 oli kaupunki-nimityksen kannalla ja peräti 330 vastaan (20% kaupunki, 80% kunta, KS 1.2., minkä jälkeen lehti ei ole päivittänyt tulosta). Otanta on riittävä yleistystä varten.

Esitän vasemmiston ryhmälle, että kansalaismielipidettä on kuultava ja toimimme sen mukaisesti.

Jorma Mäntylä
valtuutettu (vas.)

Äänestystulos 13.2.2017:

Kaupunki-nimityksen puolesta:

Alireza Abdali, kok, Aira Aarnio, sd, Anja Aarnio, sd, Tuomas Bährend, kd, Jussi Haavisto, kok, Harri Hanweg, ps, Hanna Heinonen, kok, Tuula Heinonen, sd, Hanna Holma, kesk, Jorma Jussila, kd, Mauri Jussila, kok, Isto Kaarne, sd, Akseli Kettula, kok, Harri Kekki, kd, Timo Keskinen, kd, Raimo Kouhia, sd, Teija Kulmala, kok, Pekka A Lahti, sd, Hanna Laine, sd, Heidi Lehto, sd, Timo Lehtinen, sd, Heikki Lyytinen, kok, Juha Mansikka-aho, kd, Mikko Meurman, kok, Wellu Mäkinen, ps, Asko Nieminen, kd, Mika Ollila, kok, Tapio Perttula, kok, Tommi Rönö, sd, Jorma Schukoff, sd, Harri Syrjäläinen, kok, Anne-Mari Thomassen, sd, Sari Uskalinmäki, kok.

Kaupunki-nimitystä vastaan:

Pertti Alanko, kok, Henry Alenius, ps, Simo Arra, kesk, Virpi Hannuksela, vihr, Hannu Karppila, kesk, Miia Kinnari, kok, Stiina Lahikainen, vihr, Jari Leino, ps, Tero Linna, kesk, Tony Lähde, vihr, Jari Markkinen, sd, Arja Marttala, kesk, Heikki Mäkelä, kesk, Jorma Mäntylä, vas, Seppo Talli, vas, Tapio Tulenheimo, kok, Marko Törhönen, ps, Timo Villgren, sd.

Posted by jmantyla at 15:30 | Comments (0)
<< Yhtiöittämisen autuudesta | Main | Pysäköinninvalvonta Kangasalla >>
Comments
There are no comments.
Post a comment