25 January
2012

Z-sukupolvi ja muutos

Vasemmiston vaihtoehdottomuudesta keskusteltiin Aamulehdessä. Esitin, että sukupolvenvaihdos ei ole tuonut muutosta politiikkaan kummassakaan vasemmistopuolueessa.


Kirjoitin seuraavan jutun Aamulehden verkkokeskusteluun:

Olemme Mikko Gustafssonin kanssa samaa mieltä siitä, että Suomessa ei ole vasemmistoa. Eduskunnassa on kaksi puoluetta, joiden nimissä ja ohjelmissa puhutaan vasemmistolaisista arvoista ja jopa sosialismista. Käytännössä molemmat puolueet ovat alistuneet kokoomuksen hegemoniaan ja toimivat tälläkin hetkellä apupuolueina Kataisen sinipunassa. Sdp:n osalta se alkoi 1987 ja Vasemmistoliitto aloitti kokoomuksen mielistelyn 1995. Siitä olemme myös samaa mieltä, että perverssin sinipunahallinnon keskeinen tukija on SAK:lainen ammattiyhdistysliike. Hakaniementorin ay-juntta on systemaattisesti ampunut alas molemmissa vasemmistopuolueissa liian vasemmistolaisina pitämänsä poliitikot.
Eri mieltä olen Mikko Gustafssonin kanssa sukupolvenvaihdoksen vaikutuksesta vasemmistoon. Sekä Sdp:ssä että Vasemmistoliitossa on tapahtunut sukupolvenvaihdos, mutta politiikan sisältöön ei ole tullut mitään muutoksia. Sdp:ssä ei edes keskustella sisällöistä katastrofaalisen presidentinvaalitappion jälkeen, vaan vika nähdään kampanjoinnissa yms. Paavo Arhinmäen erityisavustaja Jussi Saramo julistaa KU:ssa, että "Euroopan vakausmekanismi (EVM) on muotoutumassa tavalla, jonka Suomi voi kelpuuttaa" (KU 24.1.).
Toki "Z-sukupolvi" voi tuoda muutoksia politiikkaan, mutta tuskin käännettä vasemmalle on odotettavissa. Monet tutkijat ovat varoitelleet äärioikeiston noususta. Näitä varoituksia ei oteta vakavasti. Olen kirjoittanut aiheesta artikkelissani Euro ja äärioikeisto (KU 6.8.2011, julkaistu myös blogissani
blogi.kaapeli.fi/jmantyla//68 ).
---
Aamulehden keskustelu on osoitteessa:
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194716470978/artikkeli/puheenaihe+vasemmisto+ei+pysty+tahan.html
Kansan Uutisten artikkeli, johon viitataan, on täällä:
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/lukijoilta/2611341/euro-ja-aarioikeisto

Posted by jmantyla at 21:01 | Comments (0)
<< Euro ja äärioikeisto | Main | Kreikan velkataakka kasvaa >>
Comments
There are no comments.
Post a comment