13 October
2012

Suurkunta, kriisikunta

Pakkokuntaliitoksia on perusteltu huoltosuhteen heikkenemisellä, johon voi vastata vain riittävän levein hartein. Väite ei saa tukea jo tehdyistä kuntaliitoksista. Oulusta tuli syyskuussa ”äkillisen rakennemuutoksen alue” ja Salosta on samoin tulossa kriisikunta. Vaalien jälkeen Jyväskylä on liittymässä joukkoon.


Yhteistä kaikille kolmelle on jo tehty suuri kuntaliitos. Se ei auttanut, kun Nokia toteutti Suomen teollisuushistorian suurimmat irtisanomiset. Jyväskylään liitettiin maalaiskunta ja Korpilahti vuonna 2008. Näin syntyi 132 000 asukkaan Suur-Jyväskylä. Harteissa oli leveyttä, vaikka läheistä Muuramen kuntaa ei saatu mukaan liitokseen.

Jyväskylästä on pitkään kuulunut ikäviä uutisia. Metson irtisanomiset ovat nostaneet työttömyysastetta. Yhdistetty vesi-, sähkö- ja kaukolämpöyhtiö Jyväskylän Energia on tehnyt miljoonien virheinvestoinnin suurvoimalaan, joka makaa käyttämättömänä. Niinpä hintoja on nostettu ja Jyväskylässä on nyt Suomen kallein vesi ja kaukolämmön hinta on nousussa. Vaikeuksien keskellä kaupungin oikeistojohto on kiihdyttänyt yhtiöittämistä ja yksityistämistä. Palvelusetelien käyttöä on lisätty, vaikka laskelmien mukaan niillä tuotetut palvelut ovat noin 15% omaa tuotantoa kalliimpia. Kouluja on yhdistetty koulutehtaiksi, ja siinä rytinässä kansallisesti merkittävä Jyväskylän Lyseon lukio fuusioitiin osaksi suurlukiota.

Teorian mukaan leveät hartiat auttavat. Keskisuomalainen –lehden arvio kuntaliitoksesta oli tyly. Kaupungin henkilöstömenot 2011 olivat 326,1 miljoonaa euroa, kun ennen kuntaliitosta Jyväskylä, maalaiskunta ja Korpilahti vuonna 2008 selvisivät 51 miljoonaa euroa pienemmällä summalla. Ongelmia on paikattu reippaalla velanotolla. Sitä Jyväskylässä onkin jo yli 7000 euroa asukasta kohti. Vertailun vuoksi, vuonna 2011 Kangasalla velkaa oli 1676 euroa asukasta kohti – ja täälläkin valtuustossa kauhisteltiin velanottoa viime talvena.

Mielenkiintoista on verrata Jyväskylän talouskatastrofia viereisen 9500 asukkaan Muurameen. Soitin kunnanjohtaja Ari Ranta-aholle, joka kertoi Muuramen tehneen ylijäämäisiä tilinpäätöksiä viime vuosina, ja vuodesta 2012 on tulossa erityisen menestyksellinen. Muuramen valtuusto 2.4.2012: ”Tilikauden tulos on tuloslaskelman mukaan 48 546,82 euroa ylijäämäinen. Ylijäämä lisätään edellisten tilikausien ylijäämään kuluvan vuoden kirjanpidossa. Edellisten tilikausien ylijäämä taseessa on 4 876 272,58 euroa. Taseen loppusumma on 49 182 091,63 euroa.”

Kangasalan tilinpäätös 2011 oli 5,4 miljoonaa ylijäämäinen. Tampereen kaupungin tilinpäätös 2011 oli 12,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Eihän sen näin pitänyt mennä. Eikös pienillä kunnilla ollut kapeat hartiat ja isoilla leveät? Tähänkö pakkokuntaliitoksia tarvitaan – paikkaamaan isojen kaupunkien alijäämäisiä talouksia?

Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho ei ymmärrettävästi ollut innoissaan liittämisestä Jyväskylään. Muuramelaisista tulisi Jyväskylän velkojen maksajia.

Vähän kuin Suomi liitettäisiin asukasluvultaan kaksi kertaa isompaan Kreikkaan. Pääsisimme yhteisvastuullisesti maksamaan kreikkalaisten velkoja.

Kuntavaalien jälkeen kuulemme uutisia Jyväskylästä. Valtakunnan mediat ovat olleet kaupungin talouskatastrofista hiljaa, koska tapahtumien kulku ei ole sopusoinnussa hallituksen kaavaileman kuntauudistuksen kanssa.

Koska Jyväskylän tapahtumilla on yleistä merkitystä, liitän alle linkkikokoelman lehtiuutisiin, joissa valaistaan Jyväskylän tietä kriisikunnaksi. Ensimmäisenä luin asiasta Kansan Uutisista. Jyväskylän valtalehti Keskisuomalainen on kirjoittanut aiheesta enemmänkin.

Jyväskylän talousvaikeudet

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/jarjestouutiset/2889543/vasemmisto-haluaa-estaa-jyvaskylan-kaupungin-vararikon

http://www.ksml.fi/mielipide/paakirjoitukset/kuntaliitos-ei-tuonut-toivottuja-saastoja/1249424

http://www.ksml.fi/mielipide/paakirjoitukset/vesi-kallein-voitehista/1255094

http://www.ksml.fi/mielipide/paakirjoitukset/uuden-valtuuston-katkaistava-velanotto/1259555

http://yle.fi/uutiset/jyvaskylan_energian_toimitusjohtajalle_potkut/5514535

http://yle.fi/uutiset/jyvaskylan_energian_kiemurat/5590817

http://www.vihrealanka.fi/node/6715

(Kangasalan Sanomien blogi 12.10.12.)

Posted by jmantyla at 08:10 | Comments (0)
<< Hallituksen kuntaliitoskriteerit puutteellisia | Main | Kangasala 150 vuotta >>
Comments
There are no comments.
Post a comment